Veckans Bokbloggsjerka

jerka11
”Den här veckan vill KajsaLisa veta vad vi tycker och tänker om bokrean: Har den spelat ut sin roll, eller ännu värre har bokhandeln spelat ut sin roll, med internethandel och läsplattor? Berätta gärna också om reafynd ni gjort.”
http://alkb.se/bokbloggsjerka-5-7-mars

 

Det här är faktiskt min första jerka jag hoppar på. Det som fick mig att ta tummen ur, är att detta ämne ligger mig alldeles varmt om hjärtat. Kanske inte frågan om bokreans vara eller icke vara, utan snarare den om de fysiska bokhandlarna.

Men först till rean.. Tyvärr har jag aldrig tilltalats av bokrean. Jag är ganska selektiv vad det gäller de böcker jag köper hem (men mindre selektiv med ljudböcker), har troligtvis läst ett tiotal recensioner innan och har en lång inköpslista på de böcker som ska inhandlas. Bokrean brukar sällan erbjuda de böcker jag är intresserade av och utbudet känns ofta ganska dammigt. Skulle en Sci-Fi-, Fantasy- eller YA-bok dyka upp på rean, så har jag nog troligtvis redan läst den, eller aldrig varit intresserad av att läsa den. När det kommer till böcker, så är det en av de få grejer där jag faktiskt inte låter ekonomin styra. Vill jag ha en bok, köper jag den och skiter lite i priset, vilket jag numera kan eftersom häftade böcker generellt är ganska billiga.

När det kommer till de fysiska bokhandlarna hoppas jag verkligen inte att dessa är på väg att försvinna. Som jag skrev i ett tidigare inlägg har jag en dröm, som många andra, att starta en liten fysisk bokhandel med ett nischat utbud, men som också erbjuder upplevelser och en mötesplats. Jag tror att bokhandlare kan överleva, så länge de skapar en viss känsla av exklusivitet i butiken. Det kan vara genom ett nischat utbud med svårhittade titlar, författarsamtal, bra service och kunskap, eller annat som man inte kan få när man själv surfar runt bland de olika nätbutikerna.
Själv älskar jag att besöka fysiska bokhandlar, jag får alltid lite av ett pirr i kroppen när jag går mellan raderna. Det finns så många historier i ett och samma rum, det är någonting speciellt med den känslan. Däremot är jag väldigt besviken på det utbud av Sci-fi/Fantasy-böcker som de stora bokhandlarna erbjuder. Akademibokhandeln har generellt en eller två mindre bokhyllor, med enbart det ”nya, heta” titlarna. Därför letar jag mig oftast till nätbokhandeln för att beställa, då jag inte kan få tag på önskade titlar någon annanstans. Men de gånger då jag faktiskt springer till tex Akademibokhandeln för ett inköp, är när jag har avslutat en bok i en viss serie som finns i deras sortiment och inte kan vänta en enda dag på att påbörja nästa bok i samma serie. Då har jag aldrig tålamodet att vänta på en beställning från någon nätbutik som tar några dagar att få hem i postlådan.

Som ett avslut på denna lilla tråd, skulle jag vilja slänga ut den här pollen som jag skapade för någon månad sedan:

 

/ Bokmästarinnan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s