A court of thorns and roses (bok 1)

a court of thones and roses
FÖRFATTARE: Sarah J. Maas
FRÅN: 2015
BOK: 1

 

HANDLING
Feyre är en jägare. För henne betyder det inget när hon en dag dödar en enorm varg i skogen för att ta dess byte. Men, som alla dödliga, fruktar hon de hänsynslösa varelser som lever bortom skogen och hon får snabbt lära sig att om man tar livet av en magisk varelse kommer det alltid till ett högt pris.
När en best-liknande varelse en dag kommer för att avkräva hämnd för dådet står hon enbart inför två val – att själv skona dådet genom sitt eget liv, eller självmant följa med besten till féernas förrädiska och farliga värld för att ersätta platsen för det liv hon just tagit..

Feyre är fri att vandra i denna värld som hon vill, men förbjuden att fly. Hennes kidnappares kropp är fylld av ärr från slagsmål och hans ansikte är alltid täckt av en mask – men hans genomborrande blick drar henne allt närmare.
Medan Feyre’s känslor för Tamlin sakta omvandlas från isig fientlighet till en brinnande passion som brinner genom varje lögn och varning hon fått höra om féernas vackra men farliga värld, växer sig en ond skugga allt starkare och Feyre måste hitta ett sätt att stoppa det. . . Annars innebär det undergången för Tamlin – och hans värld – för alltid.

 

OMDÖME (Läst på engelska)
Denna bok har kanske inte den mest innovation handlingen (dock av andra anledningar än att det är en re-telling av Skönheten och odjuret), men (!) Sarah J. Maas har en förmåga att mellan rader av fantastiska miljöbeskrivningar och hennes förmåga att skapa intressanta och älskvärda karaktärer, snärja in läsaren tills det blir en omöjlighet att lägga ifrån sig boken.
Jag älskar den värld som hon har lyckats skapa. Boken skapar alltigenom tydliga bilder för ens inre genom hela läsningen och har en visuell styrka många andra böcker saknar. Hon lyckas skapa en näst intill verklig fantasy-värld. Precis som det ska vara i en riktigt bra bok i denna genre.
Synd är bara att utvecklingen i boken är ganska förutsägbar och man som läsare alltid ligger sju steg före karaktärerna. Jag menar, hon kunde väl ändå ha lagt lite mer tid på att skapa en något mer komplex upplösning, är det för mycket att begära? Men trots detta så kan jag inte motstå boken eller den värld Sarah lyckas bygga upp, eller de karaktärer hon sakta tillåter en att komma nära. Att skapa oemotståndliga karaktärer och relationer är verkligen Sarah J. Maas styrka, även så i hennes andra serie ”Throne of Glass”. Just på grund av dessa styrkor får första boken i hennes nya serie ”A court of thorns and roses” betyg-hjarta-4 i betyg, även om det finns mer att önska av både detaljerna och handlingen i stort. Jag önskar att hon i nästa bok lyckas leverera lika stor komplexitet i handlingen, som hon har lyckats göra i hennes karaktärer. Lika stor styrka och övertygelse i detaljerna, som i hennes förmåga att bygga fascinerande världar.

/ Bokmästarinnan

Annonser

2 reaktioner på ”A court of thorns and roses (bok 1)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s