A court of wings and ruin (bok 3)


TITEL: A court of wings and ruin
FÖRFATTARE: Sarah J. Maas
FRÅN: 2017
BOK: 3
SERIE: A court of thorns and roses

 

HANDLING
Feyre har återvänt till Vårhovet, fast besluten om att samla information kring Tamlins planer och om den invaderande kungen som hotar att föra Prythian till knäna. Men för att göra så måste hon spela ett dödligt spel av bedrägeri och dolda agendor – och ett endaste misstag kan inte bara förgöra Feyre, utan hela hennes värld. Allt som kriget närmar sig, måste Feyre bestämma sig för vem hon ska lita på bland de bländande och dödliga fé-kungarna, men även söka allierade på oväntade platser..

(Översatt från Goodreads)

 

OMDÖME (Läst på engelska)

Jag måste börja med att säga att det är ett tag sedan jag läste ut denna bok. Jag klarade inte riktigt att skriva en recension direkt efter, då jag inte helt kunde sortera mina känslor kring boken. På många sätt var den allt jag hade önskat mig av den sista boken i trilogin, men samtidigt fanns det många besvikelser och irritationsmoment. Jag måste verkligen försöka påminna mig själv i den här recensionen att inte bli allt för negativ, för kontentan är trots allt att jag verkligen älskar den på många sätt och därmed kommer ge den  i betyg. Men, så kan jag ju inte låta bli att komma in på kritiken..

Jag måste erkänna att jag gärna hade sluppit några av de romantiska/erotiska scenerna, det blev lite tjatigt. I bok 2 var romantiken en väsentlig del för utvecklingen och bidrog verkligen till att jag sögs in i historien, medan den inte tillförde något ytterligare lager till denna bok. Det bidrog snarare till att historien hackades upp.
Irritationsmoment två var att jag verkligen inte kunde förstå Tamlin mer i denna bok än i den förra. Hans val är så ologiska och Feyres förståelse för Tamlin och för hans val går mig helt förbi.

Slutligen så har jag tröttnat lite på att många fantasyförfattare använder lite för enkla lösningar i form av att skriva in magi för att lösa händelser som är svåra att ta sig ur på annat sätt: Karaktären står inför ett problem och helt plötsligt uppstår en ny magisk förmåga som bara råkar vara perfekt för att just lösa den här specifika situationen. Jag hade önskat att inte varannat hinder hade lösts med magi, utan snarare med fler smarta lösningar genom list, styrka eller andra av karaktärens personliga egenskaper (charm osv), eller i alla fall att magin hade varit aningen mer utmanande att lära sig att framkalla. Till och med tur (utan magi) kunde ha varit en väg.
Så det hela leder till att jag måste prata lite om fantasy och magiska system i allmänhet..
Fantasyböcker behöver skapa ett tydligt ramverk. Regler för hur det magiska systemet fungerar, med både begränsningar och möjligheter för utveckling. Allt kan inte vara möjligt i boken värld, även om fantasy per definition är det. En fantasy som helt plötsligt hittar på nya regler skapar förvirring och irritation. Ibland tenderar den här boken åt det hållet..

MEN! så glömmer jag denna irritaion snabbt igen, med den enkla förklaringen att jag älskar karaktärerna i den här serien och deras relation sinsemellan. Jag vill leva bland dem. Vara en av dem i deras inre cirkel. Eller bara någon i periferin. Bara jag får lov att vara med på något sätt. Jag älskar världen och beskrivningen av den. Jag lever inuti boken varje sekund. Jag älskar även Sarah J. Maas språk och förmåga att beskriva miljöer och händelser på ett målande, magiskt men också tydligt sätt. Hon är även en mästare på att formulera konversationer som både är roliga, fyndiga men samtidigt låter naturliga.

Boken avslutar serien på ett värdigt sätt, men överträffar inte bok 2 i serien (som fortfarande ligger i högen bland mina absoluta favoriter). Nu är jag supernyfiken på uppföljningstrilogin och kring vem av karaktärerna denna ska utspela sig. Jag känner mig varken färdig med den här världen eller med Sarah J. Maas. Ge mig mer!

/ Bokmästarinnan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s