A torch against the night (bok 2)

a tourch against the night
FÖRFATTARE: Sabaa Tahir
BOK: 2
SERIE: An ember in the ashes
FRÅN: 2016

 

HANDLING

Elias och Laia springer för sina liv. Efter händelserna i fjärde provet, är de jagade av alla rikets soldater medan de två rymlingarna flyr staden Serra och göra en farlig resa genom hjärtat av riket.

Laia är fast besluten att bryta sig in i Kauf – rikets säkraste och farligaste fängelse – för att rädda sin bror, som är nyckeln till de lärdas kunskaper. Och Elias är fast besluten att hjälpa Laia, även om det innebär att ge upp sin sista chans på frihet.

Men mörka krafter, mänskliga och övernaturliga, arbetar mot Laia och Elias. Paret måste kämpa varje steg på vägen för att överlista sina fiender: blodtörstiga kejsaren Marcus, den obarmhärtiga kommendanten, den sadistiska väktaren av Kauf och det mest hjärtskärande av allt, Helene – Elias tidigare vän och rikets nyaste blodsförvant.

Bunden till Marcus vilja, står Helene inför ett plågsamt uppdrag, ett uppdrag som kan förgöra henne: hitta förrädaren Elias Veturius och slaven som hjälpte honom att fly… och döda dem båda.

 

OMDÖME (Ljudbok på engelska)

Den här gången kommer jag att börja bakvänt med min recension, för jag dividerar så mycket fram och tillbaka kring vad jag egentligen tycker om boken. Förtjänar den en 2:a eller 3:a i betyg?

Jag vill också ge er chansen att förstå att jag inte heller är helt säker på att det är bokens fel, det kan lika gärna vara jag som har varit inne i en lyssnar-svacka, som har haft svårt att koncentrera mig på boken och att den därför har varit svår att fastna för.

Men vad jag däremot har tröttnat på i fantasy-böcker, är de historier som endast består av en enda lång jakt/flykt. Den typiska historien om två-tre personer som genom hela boken springer från det ena till det andra stället, ständigt på rymmen. Jag är trött på det. Det är av samma anledning som jag (ännu) inte heller har fastnat för och kunnat fortsätta lyssna på boken ”The Darkest Minds”.
Jag har kommit till en period i mitt läsande där jag vill lära känna platser lika väl som människor. En flykt kan funka om den är tidsbegränsad och att man inte förflyttas mellan för otydliga platser. Jag ska försöka ge ett exempel på hur jag menar: Har ni läst ”Partials”? Eller kanske snarare bok två och tre i serien? I den serien så smälter platserna samman, det är väldigt lite som skiljer dem åt, platserna har inga egna karaktärsdrag. Har ni sen läst ”Empire of Storms”? Här rör sig karaktärerna på en tydlig resa. Varje plats skapar olika känslor och har olika karaktärsdrag. Man får en kontakt med och en upplevelse av varje plats.
Det enda gemensamma de båda böckerna har, är att våra karaktärer är jagade och att de därför ständigt måste röra på sig. Så upplever jag det iaf, ni kanske inte håller med alls.

För mig skapade ”A torch against the night” en förvirring kring platserna. Jag fick inga tydliga bilder av dem.

Det mest positiva med boken är dock att den lyckades skapa en intressant och ”oväntad” upplösning (även om man kunde ana ugglor i mossen) och att detta har lagt en superbra grund inför nästkommande bok. Den lyckades förföra mig de absolut sista kapitlen. Jag tycker också att magin har vävts in i boken på ett bra sätt, utan att ta över men med en känsla att den kommer få ta större plats i bok tre.

Okej, så nu har jag bestämt mig för ett betyg. Första två tredjedelarna förtjänar inte mer än en 2:a för att det rent ut sagt var ganska långtråkig, medan sista tredjedelen av boken faktiskt höjer tempot rejält och kliver upp och blir en 4:a. Jag går den gyllene medelvägen och ger boken betyg-hjarta-3 i betyg.

/ Bokmästarinnan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s