An ember in the ashes (bok 1)

ember in the ashes askfödd
FÖRFATTARE: Sabaa Tahir
FRÅN: 2015
BOK: 1
SVENSK TITEL: Askfödd

 

HANDLING

Laia är en slav.

Elias är en soldat.

Ingen av dem är fri.

I Krigarnas imperium straffas olydnad med döden. Intellekt slås i bojor och skönhet blir till ruiner. Det som en gång var ett blomstrande rike är nu en värld av aska.

Laias föräldrar är döda, och hennes bror sitter fängslad för landsförräderi. I ett desperat försök att rädda sin bror ber Laia motståndsrörelsen om hjälp och ingår ett ödesdigert avtal.

Elias är den bäste studenten på militärskolan Blackcliff. Han är starkast, snabbast och kommer från en mäktig familj. Men i hemlighet vill han fly från skolan. Han vill inte ägna sitt liv åt att kriga för den brutala överbefälhavaren.

När Laias och Elias vägar korsas inser de att de behöver varandra för att få det de mest av allt vill ha: frihet. Deras öden är tätt sammanflätade och tillsammans kommer de att förändra framtiden för hela Imperiet.

(Från Wahlströms)

 

OMDÖME (Ljudbok på engelska)
Jaha.. Den här boken har inte mycket nytt att komma med. Inget som får den att stå ut i myllret av dystopiska/fantasy-böcker i YA kategorin. Den är spännande, visst, men ganska förutsägbar. Första halvan av boken var rätt och slätt långsam och ganska ointressant. Däremot piskas tempot upp i andra halvan av boken och man lyckas från och till sugas upp i den värld Sabaa Tahir har skapat. Karaktärerna är det väl i och för sig inget fel på, men jag hade svårt för att faktiskt få en känsla för dem, skapa en relation till dem.. För än boken var slut. Jag lyckades inte för än i slutet skapa en tillräckligt stor relation till karaktärerna för att överhuvudtaget bry mig om vad som hände dem.

Världen som boken utspelar sig i, med inspiration av det forntida Rom, är hård och brutal. Det finns många intressanta och skrämmande aspekter, men eftersom hela boken är skriven ur våra två huvudkaraktärers smala perspektiv, lämnas mycket osagt. Man kan aldrig få en tillräckligt stor bild av samhället eller världen –  vad som pågår utanför militärakademins väggar, hur de ”vanliga” människorna på gatan lever, hur imperiets tyranni sprider skräck, vad som egentligen pågår innanför väggarna bland de som styr – då de båda två är för upptagna av deras egna liv och överlevnad för att på riktigt reflektera över de ting som man som läsare behöver veta för att kunna lägga ihop bitarna av det pussel som är Imperiet. Det räcker inte med att säga det, författaren måste visualisera det för läsaren – genom händelser eller iakttagelser.

Hade det inte varit för den andra halvan av boken, hade den här boken fått ett bottenbetyg.. Men tack vare tempoökningen, några intressanta karaktärsutvecklingar, det allt hårdnande klimatet inne på akademin och uppbyggnaden inför nästa bok i serien som definitivt utlovar mer, får den här boken betyg-hjarta-3 i betyg. Varken mer eller mindre.

/ Bokmästarinnan

Annonser

En reaktion på ”An ember in the ashes (bok 1)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s