Archangel (bok 1)

archangel
FÖRFTATTARE: Sharon Shinn
FRÅN: 1996
BOK: 1
SERIE: Samaria

 

HANDLING

Och så hände det sig …

Genom vetenskap, tro och viljekraft, karvade Harmonics själva ut ett samhälle som de uppfattade som perfekt. Olika folk hålls samman av respekt för varandra och möjligheten att snabbt straffas om de inte lydde sina lagar. Bördig jord som anpassats efter en mängd olika klimat och årstider. Änglar som skyddar de dödliga och legender som vaktar förbjuden kunskap.
Och Jehova som vakar över dem alla …

Men en tid av korruption har kommit till landet, vilket hotar deras fred och försätter landet Samaria i allvarlig fara. Deras enda hopp ligger i kröningen av en ny ärkeängel. Oraklen har för denna uppgift valt ängeln Gabriel och vidare bestämt att han först måste gifta sig med en dödlig kvinna vid namn Rachel.

Det är hans öde och hennes. Och Gabriel är säker på att hon kommer att hälsa nyheten om hennes trolovning med entusiasm och en pliktkänsla som motsvarar hans egen.

Rachel har dock andra idéer …

(Översatt från Goodreads)

 

OMDÖME (Ljudbok på engelska)

Jag vet, omslaget till boken borde ha fått mig att springa. Men i och med att Sarah J. Maas absolut älskar dessa böcker och den tillsynes verkar ha fått ett hyfsat högt betyg och många fina recensioner på Goodreads, hade jag förhoppningen att detta skulle vara en dold skatt. Att den skulle överaska mig. Men nej.

VARNING!! Jag tenderar att skriva rätt skitiga recensioner om böcker som är, ja, rätt skitiga. Det är faktum. Har jag svårt att inspireras, ger jag inte så mycket inspiration tillbaka.

Jag visste redan innan läsningen att det skulle innehålla ett religiöst tema och ja, böcker om änglar brukar tendera åt det hållet. Jag hade dock hoppats på att temat inte skulle vara så pass synligt att det i nästan varje kapitel kändes som att man läste en upphottad sci-fi/fantasy-version av Bibeln. Detta gjorde mig avtänd redan från början. Men jag fortsatte att hoppas en bra bit in i boken. Det fanns potential. En förhoppning om att kanske de politiska intrigerna, komplexa karaktärer med djup och komplicerad bakgrund eller den romantiska relationen skulle få sitta i förarsätet. Men efter halva boken slutar den att utvecklas. När bokens innehåll stannar upp, blir återigen temat otroligt väsentligt. Det är inte för än i det absolut sista kapitlen som den återigen slänger in lite handling.

Ploten som beskrivs skulle ha kunnat vara otroligt intressant, kryddat med politiska intriger mellan änglarna, men det känns underutvecklat. Sharon Shinn tar aldrig vara på potentialen.
Språket är däremot väldigt behagligt och känns både målande och förförande, men det är själva historien och karaktärerna som drar det korta strået. Plus att det slängs in alldeles för mycket skönsång som inte bidrar särskilt mycket till historien.

Karaktärerna.. Vad ska jag säga om dessa.. Det finns intressanta karaktärer i boken, absolut, men inte är det vår huvudperson tyvärr. Hon upplever jag som rätt självcentrerad och irriterande. Jag fattar, hon har inte haft ett särskilt enkelt liv och jag kan ana att det kommer avslöjas betydligt mer om hennes bakgrund i uppföljande böcker, men i större delen av den här boken får jag ingen känsla för henne. Tyvärr. Det känns mest som hon är obstinat och vill göra tvärtom mot vad alla vill och säger. Bara för att, inte för att hon själv vill. En bok där man inte kan knyta av till berättaren (karaktären), måste besitta ett stort mått av spännande handling och intriger för att kunna balansera det faktum att man inte är investerad i karaktärerna. Och Gabriel.. Hm, vad ska jag säga om honom. Helt ärligt har han inte gjort särskilt stort intryck alls. Jag lämnar det vi det.

Boken är för dig som:
– Lägger stor vikt vid att språket är behagligt och känns välskrivet
– Gillar religösa teman i böcker
– Avgudar änglar
– Gärna vill läsa långa kapitel – vid ett flertal tillfällen – om hur änglarna sjunger, hur de låter, hur andra känner när de sjunger och hur gudomliga låtarna är.
– Uppskattar romantiska relationer som tar tid. Väldigt lång tid. Och aldrig riktigt skapar den där magin.
– Uppskattar gammalmodigt tänkande både när det kommer till relationer och kön.

Jag är lite  ambivalent i vad jag ska ge för betyg, men den får betyg-hjarta-1 (+ en halv). Det första hjärtat är för det välskrivna språket och den andra halvan för potentialen i plot’en som författaren inte tog tillvara på. Så var det med det.

/ Bokmästarinnan

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s