Crooked kingdom (bok 2)


TITEL: Crooked kingdom
FÖRFATTARE: Leigh Bardugo
FRÅN: 2016
BOK: 2
SERIE: Six of crows

 

HANDLING

Kaz Brekker och hans allierade har just genomfört ett uppdrag så vågat att även de själva inte trodde att de skulle överleva. Men i stället för att dela upp en fet belöning dem emellan, måste de återigen slåss för sina liv. Dubbelt bedragna och lämnade ärrade efter kidnappningen av en av deras värdefulla team-medlemmar, är gruppen låg på resurser, allierade och hopp. När mäktiga krafter från hela världen landar i Ketterdam för att få kontroll över hemligheterna bakom det farliga läkemedlet – jorda parem – kommer gamla rivaler och nya fiender att utmana Kaz’s listighet och testa gruppens ömtåliga lojaliteter. Ett krig kommer att föras på Ketterdam’s mörka och förvridna gator och Kaz och hans allierade måste försäkra sig om att de i slutändan står på den vinnande sidan – till varje pris.

 

OMDÖME (Läst på engelska)

Den här boken och dess recension har jag delat upp i de tre delar som är väsentliga för läsupplevelsen: handling-karaktärer-språket.

Redan från sida ett är tempot högt och det saktar aldrig riktigt ner någonstans i boken. Gruppen rör sig konstant mellan uppdrag till uppdrag. Uppdrag som baseras på att de ska stärka sina chanser att slå ut både Pekka Rolling och Van Eck, samtidigt som de ständigt är jagade av dessa två och några fler. En balans mellan att överleva för dagen och skapa en möjlig framtid att leva i. Detta höga tempo bidrar till att man aldrig blir riktigt uttråkad, men också att boken känns aningen splittrad. Genom hela boken har våra huvudpersoner ungefär tusen olika uppdrag att genomföra, alla lika viktiga för gruppens överlevnad, och därför finns inte direkt någon tydlig riktning. Det som känns skönt med boken, är att författaren vågar låta våra huvudkaraktärer misslyckas med sina uppdrag och att man därför aldrig riktigt kan veta hur ett uppdrag kommer att gå, kommer någon till och med att förlora livet? Ingenting känns säkert.

Så om handlingen är aningen rörig i denna uppföljande och avslutande bok, så påverkar inte just detta min läsupplevelse särskilt mycket. Detta är trots allt en karaktärsdriven bok. Karaktärerna står i centrum, med deras olika bakgrundshistorier och personliga utveckling. Jag kan sakna lite, från förra boken, att man fick så många historiska tillbakablickar kring varje karaktär. I denna bok finns de fortfarande, men jag hade önskat mer. Jag älskar att verkligen få lära känna dem alla på djupet.
En parantes är att man även får träffa karaktärer från hennes andra serie The Grisha (Shadow and bone), vilket var högst uppskattat från min sida. Otroligt roligt att få en liten glimt om hur det har gått för våra karaktärer i denna serie efter att den avslutats.

Så det slutliga: språket. Jag kan inte hymla med att jag älskar Leigh Bardugos språk. Hennes beskrivningar av platser är alltid precis så målande som man behöver för att känna dem, att vara där, och innehåller alltid någon form av rå och mörk känsla men beskrivet med värme. Utöver hennes sätt att beskriva platser, är hon fenomenal på att använda språket för att beskriva karaktärerna. Eller snarare: Att låta karaktärernas språk beskriva dem. Författaren använder ett lagom mått av både humor och allvar och låter karaktärerna göra det samma.

Detta är helt klart en värdig uppföljare och avslutande bok i duo-serien Six of Crows. Den kanske inte överraskar mig supermycket, men samtidigt håller den jämna steg med förra boken. Vissa delar är bättre än bok 1, medan andra delar kanske inte är lika tillfredsställande.
Kontentan är ändå att boken får  i betyg.

/ Bokmästarinnan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s