Crossed (bok 2)

crossed
FÖRFATTARE: Ally Condie
FRÅN: 2011
SVENSK TITEL: Korsad
SERIE: Matched

 

HANDLING

Samfundet styr allt.

De böcker du läser.
Den musik du lyssnar på.
Den person du älskar.

Men för Cassia har reglerna ändrats.

Ky har förts bort av Samfundet och Cassia beger sig ut på en lång resa för att återfinna honom. Genom att anmäla sig till hårda arbetsläger hoppas hon komma närmare vetskapen om vart Ky befinner sig. När hon upptäcker att han har har flytt till de vilda gränserna bortom Samfundet, återfinner hon hopp. Men på kanten av samhället är inget som det verkar. Rykten om ett uppror når henne i ödemarken och hon ställs inför dilemmat om vad som är viktigast, ett stillsamt liv tillsammans med Ky, eller att sluta sig till upproret för att omkullkasta Samfundet?

 

OMDÖME (Läst på engelska)
Jag hade inte skyhöga förväntningar på den här boken, då den förra ”Matchad” var ett mediokert läsande. Men boken började förvånande starkt. Nya miljöer, nya karaktärer och ett hårdare klimat dominerade de första kapitlen och allt verkade väldigt lovande.
Men sen flyr hon, tillsammans med en nyfunnen hemlighetsfull vän, från arbetslägren ut i ödemarken (bergen) och de följande kapitlen blir ett enda långt springande utan vidare mycket nya upptäckter. Då två historier löper parallellt; Ky’s vandring och Cassia’s, blir det två utdragna resor som ska få plats i boken och författaren hade tjänat på att slänga in lite mer action mellan raderna. Det blir helt enkelt stundvis långtråkigt. Dessutom så blir Cassia mer och mer banal och handlar mer och mer irrationellt desto längre in i boken man kommer. Hennes val och viljor, beskrivs inte tillräckligt djupgående och hennes karaktärsutveckling faller platt på marken.
Det finns trots allt potential i historien, som författaren (lite slappt) inte utnyttjar tillräckligt.
Boken bygger på många sätt upp möjligheterna för att överraska och visa på en intressant dystopisk miljö, men i slutändan visar den samma dammiga lösningar och svar (eller inga alls) vilket gör det hela till ganska enkelspårigt, ytligt och förutsägbart.

Jag ger boken betyg-hjarta-2 i betyg, trots att jag näst intill sträckläste boken (med några få längre uppehåll för att ta lite rast från karaktärerna), och att jag fortfarande (konstigt nog) hoppas på att bok tre ska leverera.

/ Bokmästarinnan

Annonser

En reaktion på ”Crossed (bok 2)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s