Cruel Beauty

cruel beauty
FÖRFATTARE: Rosamund Hodge
FRÅN: 2014
BOK: Fristående

 

HANDLING

Baserad på den klassiska sagan Skönheten och Odjuret, är Cruel Beauty en bländande kärlekshistoria om våra djupaste önskningar och deras makt att förändra vårt öde.

Sedan födseln har Nyx blivit trolovad med den onda härskaren av hennes rike, allt på grund av en korkad affär hennes far en gång gjorde.. Och sedan födseln har hon tränat för att döda honom.

Med inget annat val än att uppfylla sin plikt, föraktar Nyx hennes familj för att aldrig ha försökt att rädda henne och hatar sig själv för att vilja fly sitt öde. Ändå, på sin sjuttonde födelsedag överger Nyx allt hon någonsin känt till för att gifta sig med den allsmäktiga, odödliga Ignifex. Hennes plan? Förföra honom, förstöra hans förtrollade slott och bryta en niohundra år gammal förbannelse han satte på hennes folk.

Men Ignifex är inte alls vad Nyx förväntade sig. Den egendomligt charmige herre fängslar henne, och hans slotts – en skiftande labyrint av magiska rum – förför henne.

Allt medan Nyx söker efter ett sätt att frigöra sitt hemland genom att avslöja Ignifex hemligheter, finner hon sig motvilligt dras till honom. Även om hon kunde förmå sig att älska sin svurne fiende, hur kan hon frånsäga sig hennes plikt att döda honom? Medan tiden rinner ut, måste Nyx avgöra vad som är viktigare: framtiden för hennes rike, eller den man hon aldrig skulle älska?

(Översatt från Goodreads)

 

OMDÖME (Läst på engelska)

Jag hade nästan önskat att jag läst denna bok på svenska, och det vill jag säga är väldigt få gånger jag känner. Jag föredrar nästan alltid att läsa böcker på engelska. Men, den här boken är rätt komplicerad att hänga med i, innehåller många engelska ord jag aldrig tidigare har introducerats till och en komplex upplösning som behöver läsas noggrant för att verkligen förstås.

Den här boken överraskade mig verkligen, till det positiva. Jag hade förväntat mig en Skönheten och odjuret-historia (vilket var det enda jag visste om boken), men jag hade inte förväntat mig den komplexa historia och mörka värld som läsaren får besöka. Det är inte bara ett Stockholmssyndrom som presenteras, det är även en bok om inre mörker, själviskhet och uppoffringar.
Boken baseras dels på Skönheten och Odjuret, men även en hel del grekisk mytologi som vävs in på ett alldeles utomordentligt vis.

Jag ska inte hymla, det finns många problem i/med boken, men kontentan är trots allt att jag inte kunde lägga ner boken om kvällen och stannade uppe långt förbi läggdags.

Även om det är en sådan bok som förför under läsningen, finns det dock något som gör att upplevelsen inte når den där extra nivån, som gör den oförglömlig.. Jag hade trots allt lämnat boken bakom mig så snart jag hade läst klart sista meningen. Det brukar vara en fingervisning på hur pass bra en bok är.
En riktigt bra bok förföljer en ett bra tag efter att man avslutat den, en medioker bok kan förföra en totalt under läsningen, men försvinner ur tankarna i samma stund som man lämnat den.. Och en dålig bok… Ja, den lyckas varken förföra eller fastna hos en.

Som sagt är det en ganska komplicerad historia som presenteras för en i den här boken. Utöver historien, som innehåller många delar av grekisk mytologi, presenteras även en ganska svårbegriplig värld. Ett slott som ständigt förändras är ganska svårt för läsaren att få ett bra grepp om. Det är svårt att skapa bilder för sitt inre av en plats som innehåller så många bilder.
Jag hade även ett (kanske banalt) problem med upprepningar av ord och meningar i boken. Det är som om författaren bara känner till en handfull färger (tex) och därmed beskriver allt i just dessa få färger. Det handlar inte bara om beskrivningar av världen, samma form av upprepningar sker i vår huvudkaraktärs tankar. Samma meningar presenteras när hon ska beskriva sina känslor inför något. Sådant är något jag kan irritera mig fruktansvärt på..
Men inte nog, för att ändå slukas upp i boken..

Jag kan inte sätta fingret på exakt vad det är som jag tycker om, då jag på många sätt inte borde göra det.. Men det ligger någon form av krypande spänning över varje rad.. Kärlek som är både svår att förstå men som också förför.. Karaktärer som man både kan ogilla och älska på samma gång.. Och en resa mot en upplösning som hela tiden presenterar ledtrådar, men som man aldrig helt kan klura ut innan svaret presenteras för en. Boken lyckas skapa någon form av magi, som drar läsaren till sig mot sitt bättre vetande.

Boken får betyg-hjarta-3 i betyg, om än stark. Jag har svårt för att ge en bok med så många problem ett högre betyg än så, men jag njöt verkligen under större delen av läsningen.
Det här har varit en av de svårare recensioner att skriva då ni säkert kan märka att jag är otroligt ambivalent kring mina känslor av boken, att jag inte helt kan sätta fingret på vad är jag varken gillar eller ogillar. Jag rekommenderar dig att läsa den, men är också medveten om att den verkligen inte kommer att tilltala alla.

/ Bokmästarinnan

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s