Graceling Realm – Graceling (bok 1)

de utvalda bok 1, 9789155256388 graceling-2
FÖRFATTARE: Kristin Cashore
FRÅN: 2008
SVENSK TITEL: De utvalda – Tankeläsaren


HANDLING

Boken handlar om artonåriga Katsa. Hon lever i en värld med sju kungadömen, där vissa ovanliga barn föds som så kallade ”särlingar”, med olikfärgade ögon. Ett barn med olikfärgade ögon har en särskild gåva, och föräldrarna måste lämna sitt begåvade barn till landets kung. Katsas gåva är dödandets gåva, så hon har vuxit upp vid kungens hov och utnyttjas som torped. Hon skickas ut på uppdrag att hota, lemlästa eller döda kungens fiender.

Allt förändras när hon möter den unge prins Po, som också är en särling. Han har tankeläsandets gåva. Kärlek uppstår, och tillsammans ger de sig ut för att störta en ondskefull kung. De upptäcker också oanade sanningar om sig själva – har Katsa verkligen dödandets gåva eller är hennes talanger egentligen till för något annat …? Och hur ska de kunna störta en kung som har gåvan att kontrollera andra människor?

(Från Bokus)

 

OMDÖME (Läst på svenska)

Detta är ett boktips till den som vill ha en spännande fantasybok som håller ett bra tempo, vill götta ner sig i en pirrig kärleksrelation och vill följa en stark kvinnlig huvudkaraktär. Den erbjuder rätt mått spänning, rätt mått av karaktärsutveckling, rätt mått av romantik och rätt mått beskrivningar av en spännande värld.  Denna bok rekommenderas verkligen!

Betyg: betyg-hjarta-4

Annonser