Divergent (bok 1)

divergent ny
FÖRFATTARE: Veronica Roth
FRÅN: 2011


HANDLING
I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga,De osjälviskaDe tappraDe fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.

Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.

Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först..

(Från Bokus)

 

OMDÖME (Ljudbok på svenska)

Vad jag älskar när en ny dystopibok lyckas leverera någonting nytt, i en genre som är exploaterad av hundratals böcker, för det gör verkligen den här boken! Det finns vissa böcker som man själv hade önskat att man kom på idén till. Det här är en sådan bok.
Jag sträckläste boken och försakade både vänner och familj, för att jag inte kunde annat. Den innehåller både spänning, romantik och älskvärda karaktärer. Jag är svag för historier där man får följa en karaktärs resa till att utveckla sin förmåga, som handlar om en kamp/tävling om att få en plats och där interna stridigheter pågår av just samma anledning.
Jag rekommenderar dig att läsa boken innan du ser filmen! Det ger ett större djup och helt ärligt, Tobias (Four) är bra mycket sexigare i boken än i filmen.

Tyvärr blir inte recensionen längre än så här, då det var ett par år sedan jag läste boken och det alltid är svår att skriva om en enstaka bok i efterhand sedan man läst ut hela serien.

Betyg: betyg-hjarta-5

Den här boken är verkligen för dig som även älskar Hungerspelen. Den spelar lite på samma känslor, även om denna handlar mer om samhället de lever i och en kamp om att passa in, medan hungerspelen kretsar i huvudsak kring överlevnad.

 

Annonser