Empire of storms (bok 5)

empire-of-storms-2
FÖRFATTARE: Sarah J. Maas
FRÅN: 2016
BOK: 5
SERIE: Throne of glass

 

HANDLING

Den långa vägen till tronen har bara börjat för Aelin Galathynius. Lojaliteter har köpts och brutits, vänner har förlorats och vunnits, och de som besitter magiska krafter befinner sig på kollisionskurs med de som inte gör det.

När Erilea’s riken faller samman runt omkring henne, måste fiender bli allierade om Aelin ska kunna hålla dem hon älskar från att falla i händerna på de mörka krafterna – redo att göra anspråk på hennes värld. Med krig hotandes på alla horisonter, ligger den enda möjligheten till överlevnad i ett desperat uppdrag som även kan markera slutet på allt Aelin håller kärt.

Kommer Aelin att lyckas hålla samman hennes värld, eller kommer allt att rasa?

(Översatt från Goodreads)

 

OMDÖME (Läst på engelska)

Kort sagt. Första fjärdedelen av boken är aningen trög, De sista 3/4 är alldeles underbara och väger upp för all frustration jag kände till en början.

Boken börjar aningen segt och splittrat. Man förstår inte helt fokuset och ingen större utveckling sker. Det som också blev uppenbart är att Aelin har blivit väldigt seriös och allvarlig. Hennes kvicka humoristiska kommentarer lyser i sin frånvaro och inte bara det, hon verkar se på världen med en betydligt tyngre blick. Man saknar hennes humor och hennes sätt att hantera situationer på ett komiskt sätt, även om det blir betydligt bättre desto längre in i boken man kommer.

Men någonstans efter attacken på staden och templet i Ilium börjar tempot förändras och saker och ting börjar hända på riktigt. Efter detta levererar boken rakt igenom spänning och nervkittlande händelseutvecklingar. Den här boken innehåller verkligen många oväntade händelser och vändningar i historien. Phu, jag blir helt matt bara jag tänker på det.

Den stora styrkan med denna boken är att man får betydligt fler frågor besvarade än i de förra böckerna. Många trassliga trådar nystas upp framför läsaren. En annan styrka är även att man vid det här laget har blivit otroligt investerad i alla karaktärerna. Inga kapitel haltar upp mer än andra. Allas historier är lika intressanta. Det man verkligen kan säga kring hela Throne of Glass serien är att man blir mer och mer investerad i historien för varje bok. Karaktärerna utvecklas alltid och de måste hela tiden hantera nya personliga utmaningar.

Det enda lilla lilla som skaver rakt igenom boken, är att den på många sätt är alldeles för lik hennes andra serie A Court of Thorns and Roses (ACOMAF).. På ett sätt kan jag känna att det inte är något fel i att återanvända ett lyckat koncept (detaljer kring feernas värld m.m.), men och andra sidan känner jag att det är aningen slappt av författaren. Antingen slappt, eller så har Sarah helt enkelt omedvetet börjat blanda ihop historierna allt för mycket i skrivandets stund (eftersom de båda serierna släpps ungefär samtidigt). Jag vet inte. Dock är detta ett väldigt litet problem i det stora hela. Jag älskar ju trots allt även den värld som Sarah J Maas skapat i serien A Court of Thorns and Roses.

Ett annat lyxproblem jag vill ta upp är (trumvirvel)… Jag trodde aldrig att jag skulle säga det… Men det innehåller för mycket puttinuttig romantik mellan vår huvudkaraktär och hennes kärlek. Plus att hon slängt in den mesta romantiken koncetrerat under ett par kapitel gör att man får alldeles för mycket av det goda på en och samma gång. Helt plötsligt är alla våra karaktärer vrålkära och upptäcker detta samtidigt. Hon hade faktiskt kunnat hålla tillbaka en aning och jag hade fortfarande varit totalt investerad i deras relationer.
Denna bok, likt A Court of Thorns and Roses, innehåller även en hel del erotik. Detta överraskade mig faktiskt en aning. Hon har inte hintat särskilt mycket om detta i de andra böckerna och det känns verkligen som hon har inspirerat sig själv genom att samtidigt skriva hennes andra serie där hon inte har hållit tillbaka på de målade beskrivningarnarna.

Man skulle kunna tro, efter den här recensionen att jag skulle ge boken ett mediokert betyg då jag klagat på både ett och annat, men icke. Jag absolut älskar majoriteten av denna bok och därför förtjänar den självklart betyg-hjarta-5 i betyg. Den lyckades både överraska mig och uppfylla alla mina förväntningar. Boken är ca 700 sidor tjock, men värd varenda minut man spenderar i den här världen.

/ Bokmästarinnan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s