Endgame: The Calling (bok 1)

end game
FÖRFATTARE: James Frey och Nils Johnson-Shelton
FRÅN: 2014
SVENSK TITEL: Endgame – Kallelsen


HANDLING:
För tusentals år sedan, valde utomjordiska varelser ut 12 blodslinjer att representera mänskligheten i Endgame: ett globalt överlevnadsspel som skulle avgöra ödet för mänskligheten. I tusentals år har dessa 12 blodlinjer haft en spelare redo för att spelet ska börja.

Dessa spelare är i åldrarna 13-20 och har utbildats under hela sitt liv i vapenteknik, språk, historia, taktik, förklädnad och mord, allt för att kunna göra vad som krävs för att vinna Endgame.

För att göra detta måste de använda alla sina färdigheter för att lokalisera och hitta tre nycklar. När alla nycklar funnits, avslutas spelet. Den sista stående spelaren vinner.

Nu börjar spelet…

(Översatt från Wikipedia)

 

OMDÖME: (Ljudbok på svenska)
Nä. Nä. Nä, jag orkar inte ens ge den här boken ett gediget omdöme. Det mest konstruktiva och begripliga jag kan skriva är att det är mer en Y än A bok. Det handlar om barn (barnsliga ungdomar åtminstone), det känns som att det är skrivet för barn, men med en och annan sensuell diktering och ganska hårt våld. Allt blir bara helt fel. Det som ska vara spännande, blir aldrig spännande. Det som ska vara romantik och spirande känslor, träffar aldrig i närheten av hjärtat (eller ens förnuftet). Tävlingen skapar aldrig någon logik eller trovärdighet. Historien och även bytet av PoV är i bästa fall förvirrande. Ingen karaktär lämnar ett uns av medlidande. Ingen går att gilla. Skulle jag ändå försöka mig på att närma mig en karaktär, som har ett uns av djup, skulle det i så fall kanske vara Jago. Men det är bara för att resten av karaktärerna är så banala och platta.
Flera gången i boken kommer jag på mig själv med att längta efter att få det hela överstökat och gärna att alla ska misslyckas och att jorden äntligen går under.
Många har kritiserat historien för att vara för lik Hungerspelen. Hade den ens varit i närheten av Hungerspelen, så hade jag jublat. Det är den tyvärr inte.

Det har varit ganska hård kritik i allmänhet mot James Frey som författare, och med den vetskapen i bagaget, så skulle jag kanske ha skitit i att ens ge den här boken en chans.
Den får betyg-hjarta-1 i betyg. Så var det med det.

Ska också nämnas att med boken följer ett interaktivt spel. I trilogin finns det alltså ledtrådar till detta pussel inbäddat i texten, som i sin tur kan leda vidare till andra ledtrådar på andra platser.
Du kan läsa mer om tävlingen här: http://www.theverge.com/2014/10/7/6927605/welcome-to-endgame-google-worldwide-augmented-reality-game
och
http://www.endgamerules.com

/ Bokmästarinnan

Annonser