Glass Sword (bok 2)

glass sword
FÖRFATTARE: Victoria Aveyard
FRÅN: 2016
SERIE: Red queen
SVENSK TITEL: Glassvärdet

 

HANDLING

Mare Barrows blod är rött – färgen hos vanligt folk – men hennes silverförmåga, kraften att styra blixten, har förvandlat henne till ett vapen som kungahuset försöker kontrollera. Härskaren kallar henne en omöjlighet, en bluff, men när hon flyr från Maven, prinsen – vännen – som bedrog henne, upptäcker Mare något häpnadsväckande: Hon är inte den enda i sitt slag.

Jagad av Maven, nu en hämndlysten kung, ger sig Mare ut för att söka upp och rekrytera andra röd-och-silver- krigare till kampen mot hennes förtryckare. Men Mare inser att hon befinner sig på en livsfarlig väg, där hon riskerar att bli just det slags monster hon försöker besegra. Kommer hon att krossas under tyngden av de liv som upproret kostar? Eller har hon härdats för gott av allt svek och förräderi?

(Från Modernista)

 

OMDÖME (ljudbok på engelska)

Den här boken börjar i ett hejdundrans tempo, vilket lovar väldigt mycket för vad resten av boken ska leverera. Men efter att de första kapitlen är avklarade, dör historien och hinner egentligen aldrig återhämta sig. Ingenting händer. De springer bara runt och letar efter personer med liknande förmågor som de själva, sk ”newbloods” – röda med silverliknande övernaturliga förmågor.. Och det är allt. Den sk. slutgiltiga striden, har man mer att önska av. Det blir aldrig så där spännande som jag tror att författaren har velat att det ska bli. Det går för snabbt. Hela boken har byggts upp inför den striden, men den levererar långt ifrån vad den lovar att göra.
Handlingen är otroligt underutvecklad. Bara det som påverkar vår huvudkaraktärs resa, får plats i boken. Bara det.

Karaktärer..
Vår huvudkaraktär blir jag faktiskt ganska less på. Den spänning mellan henne och hennes ”följeslagare”, när de på något sätt vänds emot henne, berör en aldrig. Boken försöker göra precis det Grisha-trilogin gjort så fantastiskt, med att skapa en spänning mellan vår huvudkaraktärs mörkare sidor och hennes goda vilja, men det funkar tyvärr inte i den här boken. Man bryr sig aldrig. Jag blir även så fruktansvärt trött på hennes eviga tjat om att hon har en gåva som är alldeles speciell, oumbärlig och farlig för drottningen och prins Maven. Men vänta ett tag, är verkligen att framkalla lite blixtar och kontrollera el så fantastiskt mycket bättre än att tex kunna skapa illusioner och byta utseende, att kontrollera gravitation eller att stänga av andras gåvor och använda dem som ett vapen mot dem själva? En stor del av boken handlar om och baseras på att vår huvudkaraktär är speciell, udda, utvald på något sätt.. Och där någonstans tappade den bort mig.
Ett stort misstag av författaren är att inte låta någon annan karaktär, än vår huvudkaraktär Mare, få plats i boken. Ingen annan karaktär får en egen identitet eller historia. I en sådan bok krävs det att huvudkaraktären är en komplex och intressant människa som porträtteras med ett djup, men inget av detta sker i den här boken. Det blir så fruktansvärt ointressant och långtråkigt.

Språket..
Återigen så visar den här boken att den är skriven för en helt annan läsare än mig själv. Den är i huvudsak riktad mot en yngre publik. Språket är simpelt, näst intill banalt. Den påtänkta humor, som jag tror författaren ibland försöker sig på, faller platt. Den berättar ingenting annat än vad man precis kan läsa sig till. Den skapar inga tankar eller känslor. Bara berättar.

Den här boken försöker att vara ett äventyr, men blir bara en enda lång pausunderhållning.. En transportsträcka mellan första och tredje boken, vilket gör att den på en bra dag får en svag betyg-hjarta-2 i betyg. Jag läste ut boken igår men minns helt ärligt inte vad som hände, vilket summerar hela den här bokens betyg.

/ Bokmästarinnan

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s