Heir of Fire (bok 3)

heir of fire
FÖRFATTARE: Sarah J. Maas
FRÅN: 2014
SERIE: Throne of Glass


HANDLING
Celaena har överlevt dödliga tävlingar och omskakande hjärtesorger -men till en ofattbar kostnad. Nu måste hon resa till ett nytt land för att konfrontera hennes mörkaste hemligheter. . . en sanning om hennes arv som kan förändra hennes liv och hennes framtid för alltid. Samtidigt samlas brutala och monstruösa krafter i horisonten, inställda på att förslava hennes värld. Kommer Celaena finna styrkan att inte bara bekämpa sina inre demoner, men även att hantera de onda krafter som är på väg att släppas loss?
(Översatt från Amazon’s hemsida)

 

OMDÖME (Läst på engelska)
Det var länge sedan jag läste en bok som jag önskade så, innan jag startade den, att den skulle leva upp till mina skyhöga förväntningar.
Men tyvärr, det gjorde den inte helt.
Första halvan av boken var rent ut sagt stundvis långtråkig. Skiftet av PoV som författaren tidigare har använt sig av på ett smakfullt sätt för att förstärka karaktärerna och berättelsen, hackar tyvärr istället upp den här boken i för många historier att följa. Den här boken innehåller helt enkelt för mycket, vilket gör att ingenting går på djupet.
I Heir of Fire får vi följa tre parallella historier som egentligen till synes inte har mycket gemensamt, mer än att det lovar en konfrontation i kommande böcker. Vi får följa Celaena i ett främmande land där hon utvecklar sin magiska förmåga och inte kommer ett uns närmare de svar hon behöver för att stoppa kungen av Ardalan. Vi får följa helt nya karaktärer: Järntandshäxorna som skapar en armé av flygande monster åt kungen, som visserligen skapar en möjlighet för författaren att hantera delikata problem senare i serien så som gränsen mellan godhet och ondska, men som i denna boken bara tillför ytterligare ett förvirrande lager. Och så självklart får vi följa prinsen och Chaol i slottet och deras kamp om… Ja, allt möjligt.
Tyvärr ser jag inte den här boken som så mycket som en uppföljare till den fantastiska boken Crown of Midnight, då den historien och dess hjärtefrågor lämnas därhän, utan ser denna bok som en enda lång uppbyggnad för vad som komma skall. Den enda historien i boken som egentligen fångar upp en och skapar en tillräcklig nyfikenhet för att jag ska jubla när jag äntligen kommer till dessa kapitel, är den om Celaena och Rowan och hur de långsamt överbygger sina mörkare karaktärsdrag och skapar en väldigt fin vänskap.
Det mest positiva i denna bok är att den handlar mer om vänskap än om kärlek och hjärtesorg, vilket är väldigt upplyftande.
Det var först in i andra halvan av boken som jag sögs med i historien tillräckligt för att inte tvivla på om jag skulle plocka upp boken eller göra något annat den kvällen.
Jag önskar att författaren hade vågat skala av mer och haft en tydligare riktning. Hon vill för mycket och vill ha med för mycket, att det nästan slutar i ingenting.

Efter mycket betänketid ger jag boken en stark betyg-hjarta-3 i betyg (nära en 4:a) och hoppas att nästkommande bok är mer fokuserad och ger mer utveckling av historien än denna.
På många sätt mäter sig verkligen den här boken sig med den första Throne of glass (som jag gav en svag 4:a), och i vissa fall även överträffar, men betyget baserar sig på att jag hade högre förväntningar som den här boken behövde leva upp till.

/ Bokmästarinnan

 

Adlibris | Bokus

Annonser

En reaktion på ”Heir of Fire (bok 3)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s