Lady Midnight (bok 1)

lady midnight ny
FÖRFATTARE: Cassandra Clare
FRÅN: 2016
SERIE: The dark artifices

 

HANDLING

Emma Carstairs är en krigare, en Shadowhunter, och den bästa i sin generation. Hon lever för att strida. Skuldra vid skuldra med sin parabatai, Julian Blackthorn, patruller hon gatorna i Los Angeles, där vampyrer festar på Sunset Strip, där feer – de mest kraftfulla övernaturliga varelserna – balanserar på den trådsmala linjen mellan fred och öppet krig med Shadowhunters.
När några döda kroppar av både människor och feer dyker upp, mördade på liknande sätt som Emmas föräldrar, bildas en skör allians för att ta reda på vem som är den skyldiga. Det här är Emmas chans till hämnd och Julians chans att få tillbaka sin bror Mark, som hålls fången av feerna. Allt Emma, Mark och Julian behöver göra är att lösa morden inom två veckor … Och innan mördaren riktar sin blick mot dem.

Deras sökande tar Emma från havets grottor, full av trolldom, till en mörkt lotteri där döden fördelas. Och varje ledtråd hon reder ut avslöjar fler hemligheter.

Vad har Julian gömt från henne alla dessa år? Varför förbjuder lagen parabatai att bli kära? vem var det som verkligen dödade hennes föräldrar och kan hon stå ut med att veta sanningen?

(Översatt från Goodreads)

 

OMDÖME (Ljudbok på engelska)

Jag hade skyhöga förväntningar på den här boken, då jag absolut älskar både Mortal Instruments- och Infernal Devices-serierna, men jag måste säga att den här boken inte alls levde upp till sina föregångare. Jag kan inte sluta undra om det kan bero på att Cassandra Clare skrev ”The Iron Trial” mellan denna nya serie, som utspelar sig 5 år efter att ”City of heavenly fire” avslutades, och Mortal Instruments-serien, för det känns verkligen som hon har tappat greppet om sitt berättarspråk. Den här boken är betydligt barnsligare och simplare än sina föregångare och riktar sig till en yngre läsare. Karaktärerna känns betydligt yngre än vad de faktiskt är, hennes förmåga att blanda in ett visst mått av humor är totalt försvunnet och utvecklingen i historien går rätt långsamt framåt. Jag fick verkligen anstränga mig för att orka sätta på ljudboken om kvällarna och det har aldrig tidigare hänt med en Cassandra Clare bok. Den tog mig nästan en månad att läsa klart denna bok och det har inte hänt på väldigt länge med någon bok alls. Nu har jag också varit inne i en lässvacka, men denna bok gjorde det inte lättare för mig  att få upp läsenergin igen.

Den här boken utspelar sig alltså kring Emma, Julian och Julians familj, som överlevde attacken från Sebastian Morgenstern, men som båda förlorade sina föräldrar. Det som kändes upplyftande innan jag plockade upp boken, var att detta skulle handla om två parabatai, snarare än enbart en kärleksrelation.. Men så var Cassandra Clare tvungen att göra en ”City of Bones” och skifta fokus till omöjlig kärlek. Detta var kanske rätt förutsägbart, men jag hade önskat att hon lyckats bättre med komplexiteten i detta. Jag hade önskat att hon hade kunnat skapa en komplex historia kring kärlek, vänskap, löften och ansvar.. Men nja, det föll tyvärr lite platt på den fronten.

Utöver denna kärlekshistoria så pågår självklart även ett mysterium som de försöker lösa. Behållningen med boken var trots allt den mystik som utspelade sig kring lotteriet och de döda kropparna, men återigen föll det på att tempot var alldeles för långsamt.

Nu låter det som att jag inte alls gillar något med boken, men detta är en typisk sådan mittemellan bok som får en svag betyg-hjarta-3 i betyg. Det är spännande… Ibland. Man gillar karaktärerna… Oftast. Det blir tröttsamt… Från och till. Man hade önskat mer… Allt för ofta.

/ Bokmästarinnan

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s