The hitchhikers guide to the galaxy

liftarens guide 2
FÖRFATTARE: Douglas Adams
FRÅN: 1979-1992
SVENSK TITEL: Liftarens guide till galaxen
INNEHÅLLER: 5 böcker i en

HANDLING:
Det är omöjligt att skriva om vad boken handlar om på ett rättvisande sätt. Den handlar om allt och inget. Så jag klipper och klistrar in en ganska svårbegriplig introduktion till boken:

En helt vanlig torsdag vaknar Arthur Dent upp i sitt hus i England, tar sig en kopp te och börjar dagen som den bör. Men utanför hans hus finns två som vill riva hans hem för att bygga varsin expressled. Den ena kommer från kommunen. Den andre sitter i sitt rymdskepp beredd att förstöra hela jorden. Det framkommer att Arthur har svårt att förstå just torsdagar, och just denna torsdag är han dessutom lite bakfull. Hans vän Ford tar med honom till puben och det visar sig att Ford är anställd av redaktionen till det digitala uppslagsverket ”Liftarens guide till galaxen”.
Ford tar med Arthur, endast iklädd en morgonrock och en handduk, ut på ett resa och ett letande efter planeten ”Magrathea” som Zaphos (galaxens president) är helt besatt av, av en anledning som inte ens han själv vet. Där någonstans börjar historien om sökandet i Galaxen efter frågan som ger svaret 42.
(bland annat från Wikipedia)


OMDÖME
(Läst på svenska)
Detta var min absolut första bok som jag blev totalt förälskad i och vidare min introduktion till böcker i Sci-Fi genren. Den är så sjukt smart, fantastiskt rolig på både ett uttalat men också subtilt sätt och helt svindlande. Douglas Adams måste ha haft en hjärna som är helt bananas och det tackar vi honom för. Dessa böcker är helt sjuka på ett fantastiskt fantasifullt och fruktansvärt roligt sätt. Jag minns att det var första gången jag upplevde att jag verkligen inte kunde skiljas från en bok och bara ville ha mer av. Om någon bok ska klassas som oförutsägbar, är denna bok drottningen på tronen.
Det finns så många lager av storhet i den här boken, som många som sett den tragiskt dåliga pajasfilmen inte är villiga att tro på, men som alla borde ge en chans!
Nu är det ju rätt så många år sedan jag läste den, men jag är helt säker på att den fortfarande lever upp till förväntningarna. Hur kan den inte? Om det vore så att den inte skulle göra det, så borde jag skriva en re-make av den, för i mitt huvud är den fantastisk.
Detta är en bok som jag helt säkert kommer att ta upp och läsa igen, när tiden infaller sig.

Den här boken har jag ingen tvivel om, den får betyg-hjarta-5 i betyg. Läs den, om du inte redan har gjort det och vill ha en underhållande läsning!

/ Bokmästarinnan

Annonser