Matched (bok 1)

matchad

FÖRFATTARE: Ally Condie
FRÅN: 2010
SVENSK TITEL: Matchad

 

HANDLING
Cassie lever i ett samhälle som kontrolleras av Samfundet, där allt är förutbestämt, reglerat och styrt genom sannolikhetsfaktorer. Samfundet styr vem man ska dela sitt liv med, vad man ska arbeta med, vad och när man ska äta, vad man får äga, vilket kulturarv man får ta del av och när man ska dö, allt enligt sannolikhetsfaktorer som påverkar hur samhället ska bli så effektivt och perfekt som möjligt. Vid 17 års ålder matchas invånarna ihop med en partner för att skapa bäst förutsättningar för samhället och för medborgarna själva. Cassie som länge drömt om den här dagen matchas oförutsett ihop med hennes äldsta och bästa barndomsvän Xander, som hon redan på många sätt älskar. Men när hon ska titta igenom informationen om Xander, som alla matchade par blir tilldelade genom ett microchip, får hon en snabb skymt av ett annat ansikte, Ky. Kan Samfundet ha gjort fel? Kan hon egentligen vara matchad med någon annan?

 

OMDÖME (Läst på svenska)
Till en början så kändes boken banal, barnslig, språkligt väldigt torftig och historien förutsägbar. Men desto längre in i boken jag kom, desto mer utvecklades inte bara karaktärerna utan också författarens egna ”språk”. Liknelser och metaforer, som författaren använder genomgående i boken, kändes till en början konstiga och påklistrade, men som längre in i boken fick en mening.  Jag kan inte säga att den här boken är särkilt komplicerad eller spännande, men jag läste trots allt ut boken i ett sträck utan att aldrig riktigt tröttna, vilket måste ju ses som ett godkänt betyg även om jag kan sakna många saker i boken. Till exempel så hade jag gärna sett en mer invecklad och beskrivande del av samhället de lever i och även lite smartare lösningar och vändningar som kanske inte helt kan förutses.
Jag vill ge boken betyg-hjarta-3 i betyg och jag kommer absolut att fortsätta läsa de andra böckerna i serien för att se vart historien tar vägen. Jag har stora förhoppningar om att historien och karaktärerna kan utvecklas till att bli en riktigt bra serie. Det återstår att se.

/ Bokmästarinnan

Annonser