The Maze Runner (bok 1)

maze_runner_-_i_dodens_labyrint-dashner_james-26517528-579935735-frntl
FÖRFATTARE: James Dashner
FRÅN: 2009
SVENSK TITEL: I dödens labyrint


HANDLING

När Thomas vaknar upp i en hiss minns han ingenting, bara sitt eget namn. När hissdörrarna öppnas möter Thomas en stor grupp tonårskillar, som liksom han själv har fått sina minnen raderade. De är inlåsta i ett stort område (Gläntan) som omges av höga stenmurar.

Allt de vet är att dörrarna till en enorm labyrint som omger dem öppnas varje morgon, och varje kväll stängs de. Labyrinten myllrar av dödliga faror, och väggarna i den flyttas dessutom varje natt.
På något sätt måste de försöka hitta ut, men hur?

Då händer något oväntat – Teresa skickas dit. Hon är den första tjejen någonsin som kommit. Det verkar som om hon och Thomas känner varandra sedan tidigare. Vad betyder det? Kan hon vara till hjälp när de ska försöka ta sig därifrån levande? Och vem vet vilka svar som väntar där ute ?

(Från Adlibris hemsida)


OMDÖME 
(Lästes på Svenska)
Till en början hade jag lite svårt för hela den här ”Flugornas herre”-grejen. Jag har svårt för den boken och kunde inte sluta att dra paralleller mellan dessa böcker. Men alltså, ett gäng killar som blir isolerade från omvärlden och måste bygga upp ett samhällssystem för att få livet att fungera med ständiga maktkamper sinsemellan och en vilja att ta sig därifrån. Det som senare blev behållningen i ”Maze Runner” var de övernaturliga och mystiska inslag som smög sig på mer och mer. Minnen som har blivit bortspolade, en labyrint som ändrar utseende varje natt, monster som inte existerar i denna värld och den ständiga frågan om vilka som står bakom experimentet.

Jag ger boken betyg-hjarta-3 i betyg, men det är en stark trea. Anledningen till att jag inte kan ge en fyra är att jag har för många problem med att läsa en hel bok om ett gäng barnsliga killar. Trots detta så var boken spännande rakt igenom, flöt på i ett snabbt tempo och jag läste ut den på två dagar.

/ Bokmästarinnan 

Annonser