Queen of shadows (bok 4)

queen of shadows
FÖRFATTARE: Sarah J. Maas
FRÅN: 2015
SERIE: Throne of Glass
BOK: 4

 

HANDLING
Allt och alla Celaena Sardothien älskar har tagits ifrån henne. Men äntligen kan hon återvända till imperiet för att utkräva hämnd – för att rädda hennes en gång strålande rike och att konfrontera skuggorna från hennes förflutna…

Under tiden i Wendlyn (där magin fortfarande lever) har hon återfunnit sin gamla identitet som Aelin Galathynius, drottning av Terrasen. Men innan hon kan återta sin tron, måste hon kämpa.

Hon kommer att kämpa för hennes kusin, en krigare som är villig att offra sitt liv för henne. Hon kommer att kämpa för sin vän, en ung man instängd i ett fasansfullt fängelse. Och hon kommer att kämpa för sitt folk, slavar till en brutal kung som väntar på sin förlorade drottnings triumferande återkomst.
(Översatt från Goodreads)

 

OMDÖME (Läst på engelska)
-Äntligen! Det är så jag känner när jag plockar upp en bok från Sarah J. Maas.
Det man alltid påminns om när man börjar läsa hennes böcker, är hur många andra halvdana böcker som man har gett en chans mellan läsningen av Throne of glass-serien, men hur befriande det känns att äntligen kunna förlita sig på att en författare kommer att leverera, redan efter första kapitlet.. Och det gör Sarah J. Maas i denna fjärde bok! Jag börjar inse att jag tidigare varit aningen för hård mot hennes böcker.
Självklart finns det fortfarande misstag även i denna bok, men dessa är i slutendan petitesser i jämförelse med hennes fantastiska förmåga att skapa både en mystisk men komplett och intressant värld, hennes förmåga att driva handlingen framåt utan alldeles för långa pauser av ingenting, men även hennes sätt att använda språket för att lyfta både karaktärer och läsupplevelsen. Språket! Det är något som jag verkligen går igång på i hennes serie Throne of glass. Hennes förmåga att skapa knivskarpa och rappa kommentarer och observationer. Halleluja!

Det som jag till en början dock hade svårt att acceptera, var hennes val av karaktärsutvecklingar i första delen av boken. Det kändes som att karaktärerna klev ett alldeles för stort steg i utvecklingen så att jag till en början inte riktigt kände igen dem. Förstod inte deras val. Men när de ”nya” personligheterna sakta men säkert stärktes genom historien, så accepterade jag även så småningom dem och kom till att älska utvecklingen. I slutändan kan jag knappt komma ihåg hur jag upplevde dem i tidigare böcker.. Och på något sätt kan jag känna att det är uppfriskande med Sarah J Maas sätt att skapa karaktärsutvecklingar: att hon inte tillåter karaktärerna att leva på gamla meriter utan att hon snarare låter dem förändras, utvecklas, skapa nya personlighetsdrag efter erfarenheter och situationer. Men jag ska inte hymla med att jag till en början var lite besviken och förvirrad. De karaktärer som man kanske uppskattade mest i första boken, vågar hon bryta ner och förändra, låta dem ta både mer eller mindre plats.. Men samtidigt presenterar hon alltid nya spännande karaktärer som man lär sig att älska. Hon utmanar ständigt de förväntningar man har lyckats bygga upp.

Det som jag har upplevt som ett hinder i andra serier och enskilda böcker (även hennes förra bok), med delade ”Point of Views” i historien, tillför däremot i den här fjärde boken att man får ett större grepp om utvecklingen i historien och karaktärerna den utspelar sig runt. Även de korta kapitlen med enbart en eller två sidor ur andra karaktärers perspektiv, tillför dimensioner till de problem och hinder som vår huvudperson måste ta sig förbi. Dessutom uppskattar jag oväntat nog att Celaena fått mindre utrymme i boken till förmån för andra karaktärer som har lika mycket att tillföra till historien. Jag överraskar till och med mig själv med att längta efter de delarna av boken som handlar om häxorna i bergen, då dessa var exakt de kapitel i förra boken som jag kände drog ner tempot.

Den fjärde boken Queen of Shadows får inte helt oväntat betyg-hjarta-4 i betyg. Throne of glass-serien är definitivt en ny favoritserie som jag gärna tipsar andra fantasy-läsare om. Den här boken är väl egentligen inte bättre än varken första eller tredje boken i serien, men nu har man kommit längre in i utvecklingen av historien och verkligen lärt känna karaktärerna för att uppskatta den än mer.
Det enda negativa är väl att jag måste vänta alldeles för länge innan nästa bok publiceras.

/ Bokmästarinnan

 

Adlibris | Bokus

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s