Ready Player One

ready player one
FÖRFATTARE: Ernest Cline
FRÅN: 2011
BOK: Fristående bok

 

HANDLING

Året är 2045 och världen är i förfall.

Wade Watts söker tillflykt i det globala onlinespelet OASIS, ett virtuellt utopia med mer än 10.000 planeter och oändliga möjligheter…

Som ett steg i denna virtuella värld har skaparen av OASIS, James Halliday, dolt en serie gåtor och utmaningar som alla relaterer till 1980´talet. Den person som först löser gåtorna och hittar den sista nyckeln, ärver Hallidays enorma förmögenhet och den totala kontrollen över OASIS!

En dag, efter många år av sökande, löser Wade äntligen den förste gåtan och så startar spelet om OASIS …

 

OMDÖME (Ljudbok på engelska)
Detta är ett nörderi och med det menar jag att: har man en förkärlek för 80-talets populärkultur, men framförallt gamla spelkonsoller, tv-spel, serietidningar och rollspel, så finns det en större chans att man verkligen kommer att älska den här boken. För mig blev den bara helt okej, men lyfter aldrig det där extra steget för att gripa tag om mig, trots att jag själv upplevt en del av 80-talet och känner till en hel del referenser som boken anspelar på.
Den är bitvis underhållande, bitvis väldigt spännande och man kommer bitvis på sig själv att verkligen vara engagerad i deras jakt på ledtrådarna till den ultimata skatten. Men mer än så blir det aldrig. Det hela blir en bitvis-historia.
En sak som jag hade väldigt svårt för, som faktiskt blev ett stort problem genom hela boken, var att föreställa mig den virtuella världen. Jag har inga problem med rena fantasy- och dystopivärldar, men varför har jag då så svårt för att skapa bilder av en virtuell värld? Kanske för att jag har alldeles för många egna preferenser som är svåra att stoppa in? Kanske för att det ligger allt för nära vår egen verklighet. I vilket fall, så har jag svårt för att skapa bilder för mitt inre genom hela den här boken. Hur ser den virtuella världen ut? Upplevs den som verklig? Befinner sig spelarna där som om det vore en verklighet, upplever de världen som den enda verkligheten när de befinner sig där, eller styr de en avatar likt ”Second Life”? Är dom under medvetande i den riktiga världen när de är uppkopplade mot Oasis, eller intar de någon form av koma-stadie? Gah, jag blir tokig även så här i efterhand när jag försöker återskapa bilder. Ernest Cline försöker verkligen att förklara, det är inget fel på hans beskrivningar, det är snarare min egna fantasi som sätter begränsningarna.

Detta är helt enkelt ännu en sådan där hypad bok, som jag inte riktigt kan förstå hetsen kring.
En annan intressant sak, är att man verkligen kan se vart ifrån hela konceptet till boken ”Endgame” av James Frey har kommit från, både när det kommer till historien i själva boken ”Endgame” och det verkliga spelet som är kopplat till boken (som för övrigt är avslutad). Det hela utgår från det ultimata spelet, med en jakt på en skatt som man kan hämta genom ledtrådar runt om i den digitala världen (läs internet) och genom att läsa boken. Engame är helt enkelt en replika av det som Ready Player One handlar om. Så all cred till Ready Player One, då ”Endgame” tyvärr (jag är inget större fan) blev en succé (om man räknar till uppmärksamhet).

Jaja, tillbaka till Ready Player One.. Den här boken har verkligen sina fördelar och nackdelar, det är en bok som jag inte riktigt kan bestämma mig för om jag gillar eller har svårt för och jag antar att det är en sådan bok som faller in under kategorin ”medioker”. Den får helt enkelt betyg-hjarta-3 i betyg (men snuddar vid en tvåa). Mitt emellan. Vissa kommer verkligen att älska den, vissa kommer näst intill att ogilla den, medan vissa kommer som jag att vara väldigt obeslutsam kring den och därmed vara väldigt osäker på vad den förtjänar för betyg. Den är verkligen inte allas ”Cup of tea”. Jag dricker några slurkar ur den, men tar gärna inte en påtår.

/ Bokmästarinnan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s