Red Rising (bok 1)

red rising
FÖRFATTARE: Pierce Brown
FRÅN: 2014
SERIE: Red Rising Trilogy
SVENSK TITEL: Rött uppror

 

HANDLING
Darrow tillhör de röda, en medlem av den lägsta klassen i det färgkodade samhället i framtiden. Precis om alla andra röda arbetar han i gruvorna under Mars. Övertygad om att han och hans folk gör planetens yta beboelig för kommande generationer. Det är det de sliter och offrar sina liv för, en bättre värld för sina barn.

Men Darrow och hans sort har svikits och lurats. Snart upptäcker de att Mars har varit möjligt att bo på under en lång tid. Stora städer och vackra parker finns spridda över planeten. De röda och Darrow är inget annat än slavar som tjänar en dekadent härskande klass.

Driven av hämnd och med längtan efter rättvisa offrar Darrow allt för att infiltrera det legendariska institutet, en skola för den dominerande klassen guld.

Han tvingas slåss för sitt liv och hela civilisationens framtid mot de bästa och mest brutala av samhällets framtida härskare. Han kommer att ta till alla medel för att besegra sina fiender. Även om det innebär att han måste bli en av dem för att göra det.

(Från Norstedts)

 

OMDÖME (Ljudbok på svenska)
Detta är typisk en sådan bok som inte skapar några känslomässiga band mellan läsaren och karaktärerna. Man känner ingenting. Boken har visserligen en komplicerad och spännande värld som man ibland kan få en plötslig insikt av att förstå, men tyvärr krånglar författaren till det för mycket och man förlorar genast ”känslan” för boken. Det flyter inte på. Den snärjer inte in. Den förklarar och kör på i ett hetsigt tempo. Den vill för mycket, så att för mycket går förlorat. Jag hinner inte ens skapa bilder för mitt inre innan nästa scen eller plats presenteras. Helt ärligt har jag faktiskt inte helt lyckats förstå och skapa världen för mitt inre. Det finns alldeles för många luckor och otydligheter. Men jag lämnas trots detta med en känsla av att jag har missat något väldigt spännande och intressant.

Det boken har stor potential att erbjuda, är spänning.. Men tyvärr så hoppar den för fort fram när väl spänningen börjar byggas upp. Man snabbspolar de kapitel som verkligen skulle kunna leverera om det fick ta sin tid. Helt plötsligt har något viktigt hänt, utan att man som läsare har fått följa med på resan. Ja, oftast känner man sig snuvad på konfekten.
Det som gör mig så frustrerad är att den här boken verkligen har potential. Som sagt, världen är det ingen fel på, handlingen är spännande, karaktärerna är det egentligen inget fel på heller och skulle till och med kunna vara intressanta om man verkligen fick lära känna dem. Vad som blir fel är att den här boken springer på i för hög fart. Den vill klämma in alldeles för många saker i ett och samma andetag. Den borde antingen ha tillåtits vara längre, eller redigerats så att vissa bitar tagits bort och andra hade fått lyftas fram. Kill your darlings.

Det boken verkligen har potential för att fånga upp, är frågor om gott vs ont. Den har en möjlighet att skapa komplexa karaktärer som vandrar på trådsmala linjer för vilka handlingar som är av godo och vilka som är av ondo. Vilka handlingar som är egoistiska och vilka handlingar som är osjälviska och om det egentligen finns någon gräns mellan dem. Boken försöker, det ska jag ge den cred för, men eftersom man aldrig känner något för karaktärerna blir deras kval aldrig ens egna. Boken tillåter aldrig läsaren (eller karaktärerna) att reflektera.. Och effekten går förlorad.

Jag ger boken betyg-hjarta-2 i betyg (den snuddar vid en 3:a). Jag kommer att fortsätta läsa efterkommande böcker i serien, men dock med en högre skepticism än jag startade denna med.

/ Bokmästarinnan

 

 

http://www.bokus.com/bok/9789113061429/rott-uppror/

Annonser

En reaktion på ”Red Rising (bok 1)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s