Ruin and Rising (bok 3)

ruin and rising 
FÖRFATTARE: Leigh Bardugo
FRÅN: 2014
BOK: 3/3
SERIE: The Grisha trilogy
SVENSK TITEL: Ur askan

 

HANDLING
Skuggmästaren regerar över Ravka från hans mörka tron.
Nu vilar nationens öde i händerna på en nedbruten Solbringare, ett vanärad spårare och de krossade resterna av en en gång stor magisk armé.
Djupt in i ett gammalt nätverk av tunnlar och bergrum, måste en försvagad Alina söka skydd hos den tvivelaktiga ledaren av Solsällskapet, en religös grupp som dyrkar henne som ett helgon. Men trots hennes problem att framkalla ljus och samtidigt hantera ett gäng fanatiker, svävar hennes tankar någon annanstans.. På hennes planer på att spåra den magiska eldfågeln, den sista av de tre Marozova-artefakterna, men även en förhoppning om att hennes allierade vän, prinsen av Ravka, fortfarande lever.
Alina måste skapa nya allianser och lägga undan gamla rivaliteter när hon och Mal beger sig ut för att hitta den sista Morozova-artefakten. Men när hon samtidigt börjar att nysta i Skuggmästarens djupt nergrävda hemligheter, avslöjar hon ett förflutet som för alltid kommer att förändra hennes förståelse av det band de delar och den makt hon själv utövar. Eldfågeln är det enda som står mellan Ravkas överlevnad och total förstörelse, men det kan även kosta Alina den framtid som hon alltid har kämpat för.

(En tvivelaktig översättning från Goodreads)

 

OMDÖME (Läst på engelska)
Ja! Hon lyckades! Leigh Bardugo lyckades skapa en värdig avslutning på en fantastisk trilogi och jag vill påstå att briljansen höll ända in i slutet. Det fanns stunder i den här boken, då jag tappade intresse en aning, men dessa stunder passerade snabbt och hon lyckades återigen fånga in mig i bokens magi. Det som hon även lyckats med briljant, är att skapa en avslutning där man självklart saknar karaktärerna efteråt, men det lämnar inte för stora luckor för att det ska skapa en frustration över att vilja veta mer. Få mer. Veta vad som hände sen.. Troligtvis bidrar även vetskapen om att hon har skapat en efterföljande serie, ”Six of Crows”, till den tillfredsställelsen. ”Six of Crows” utspelar sig i samma värld men följer helt nya människor och har ett helt eget koncept och jag kan inte vänta nog tills jag får kasta mig på den första boken med samma namn som serien.

Detta blir inte en allt för lång recension utan jag vill bara avsluta med att säga att jag rekommenderar alla att läsa Leigh Bardugos ”Grisha-trilogi” om ni som jag är en fantasy-älskare som inte kan få nog av kittlande mystik, magi, förmågor, romantik, en tydlig men förförande värld och starka karaktärer som hanterar komplexa problem som balanserar på en trådsmal linje mellan gott/ont, vänskap/fiendeskap, egoism/osjälviskhet osv. Den hanterar verkligen delikata problem, utan att bli varken kliché eller banal. Dessutom är den skriven med ett språk som i alla fall tilltalar mig, som innehåller slängar av humor men inte ger intrycket av att försöka för mycket. Leigh Bardugo har verkligen lyckats med att få serien att obehindrat flyta på, både genom tempot och genom språket.

Den avslutande boken får betyg-hjarta-4 i betyg med motiveringen att författaren, bland få, lyckats leverera genom tre hela böcker utan att tappa fokus. Även om den sista boken kanske är den svagaste av de tre, så är det en värdig avslutning som fick mig att sträckläsa i flera timmar.

/ Bokmästarinnan

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s