Shadow and Bone (bok 1)

shadow and bone 
FÖRFATTARE: Leigh Bardugo
FRÅN: 2012
BOK: 1/3
SERIE: The Grisha trilogy
SVENSK TITEL: I ljusets makt

 

HANDLING

Omgiven av fiender, har den en gång stora nationen Ravka slitits i två av ”the Shadow Fold”, en fåra av nära ogenomträngligt mörker kryllande av monster som festar på människokött. Nu vilar dess öde på axlarna av en ensam flykting.

Alina Starkov har aldrig varit bra på någonting. Men när hennes regemente angrips av mörkrets monster och hennes bästa vän blir brutalt skadad, vaknar en vilande makt inom Alina som räddar hans liv. En kraft som kan vara nyckeln till att fria deras krigshärjade land. Ryckt från allt hon känner till, forslas Alina bort till det kungliga hovet för att utbildas som en medlem av Grishan, den magiska elit som leds av den mystiska Skuggmästaren, och en helt ny värld öppnar sig för henne. En värld av magi och gnistrande överflöd, men där Alina inte vet om hon kan lita på någon – inte ens Grishans mäktige ledare som kanske är den enda som kan hjälpa Alina att ta makten över sin kraft och fullborda sitt öde.
Med mörkret hotandes vid horisonten och ett helt rikes framtid som vilar på hennes otämjda makt, måste Alina konfrontera hemligheterna inom Grisha-orden. . . Men även hennes hjärtas hemligheter.

(Översatt från Goodreads)

 

OMDÖME (Läst på engelska)

Jaaaa! Äntligen en bok som är helt i min stil! Den har ett fantastiskt språk som lindar in läsaren för varje mening som breder ut sig, den har en mystisk värld som sakta men säkert visualiseras och förför, den har karaktärer som fångar en och håller en i sitt grepp genom hela historien, men den har också en fantastisk storyline som bjuder på både en hel del överraskningar men självklart även de efterlängtade ”yes-moments”. Jag älskar’t!

Detta är helt klart en klassisk fantasy-historia, med en del romantik inblandad från vår huvudkaraktärs sida, men den bjuder även på en hel del komplexa relationer, tankar och känslor. Det finns många delar och detaljer som jag kan känna igen ifrån en annan fantastisk serie, Sarah J. Maas ”Throne of glass” (de kom ut ungefär samtidigt), och det enda jag kan tänka är att -great minds think alike. Men jag kan även se vart ifrån en annan mindre lyckad bok ”Red Queen” har hämtat inspiration och idéer ifrån. Okej, detta kanske inte är helt rättvist att påstå, men det man ändå kan säga är att: -Japp, jag skulle också ha sneglat mot Leigh Bardugos ‘Shadow and Bone’ om jag hade som ambition att skapa en hyllad fantasybok, för detta recept som hon har kokat ihop är briljant! Jag läste ut boken under en och samma dag och nu vill jag bara ha mer! Mer och mer!

Efter de första spänningsladdade kapitlen – där hon upptäcker sin förmåga och man får en förståelse för både karaktärerna i boken och relationerna dem emellan – och hon färdas till slottet, där någonstans började jag bli orolig.. Jag har läst allt för många böcker som tappar farten och inte lyckas leverera de förväntningar man som läsare har lyckats bygga upp i starten. Men det som överraskade mig var att boken även höll genom de mer ”långsamma” kapitlen, innan den snabbt tog fart igen. Den blir aldrig riktigt långsam. Man vill alltid veta vad som händer härnäst. Man kan helt enkelt inte sluta läsa Leigh Bardugo’s ”Shadow and Bone”. Den fångar och förför.. Det är det bästa sätt på vilket jag kan beskriva den här boken. Den tar bort tiden.

…Och relationerna. Voi voi. Ena stunden sitter jag och ljudligt uttalar till författaren -våga inte komma här och förstöra detta nu, för att i nästa stund helt glömma ”vem det nu var” och förföras av en helt annan utveckling av vår huvudkaraktärs resa.. För att i nästa stund.. Ja, ni fattar. Det är komplext och man måste nog läsa boken för att kunna förstå vad det är jag pratar om. Så gör det! Läs den!

Att ge ”Shadow and Bone” ett betyg, blir inte särskilt svårt. Den får självklart betyg-hjarta-5 i betyg. Nu hoppar jag på nästa bok i serien, nämligen ”Siege and Storm”. Hurra!

/ Bokmästarinnan

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s