Siege and Storm (bok 2)

siege and storm 
FÖRFATTARE: Leigh Bardugo
FRÅN: 2013
BOK: 2/3
SERIE: The Grisha trilogy
SVENSK TITEL: Stormens öga

 

HANDLING
Jagad över ”Det sanna havet”, hemsökt av de liv hon offrade på ”The Fold”, måste Alina försöka skapa ett nytt liv tillsammans med Mal i ett främmande land. Hon upptäcker att det inte är så lätt att starta ett nytt liv, samtidigt som hon måste hålla hennes identitet som Solbringaren en hemlighet. Hon kan inte längre gömma sig ifrån hennes förflutna, eller hennes framtida öde.

Den mörka Skuggmästaren har vuxit sig allt starkare ur skuggan av ”The Fold”, med en ny skräckinjagande kraft och med en farlig plan som kommer att testa naturens gränser. Med hjälp av en ökänd kapare, återvänder Alina till landet hon övergav, fast besluten om att bekämpa de mörka krafter som samlas för att invadera Ravka. Men allt eftersom hennes makt växer, glider Alina allt djupare in i Skuggmästarens spel av förbjuden magi, men även allt längre bort från Mal. Förr eller senare kommer hon att behöva välja mellan sitt land, sin makt och kärleken hon alltid trodde skulle vägleda henne – eller riskera att förlora allt till den annalkande stormen.

(Översatt från Goodreads)

 

OMDÖME (Läst på engelska)
Till en början blev jag besviken. Det ska jag inte sticka under stolen med. Den flippade ur lite väl mycket för min smak under de första kapitlen: med pirater, flygande skepp och en sammandrabbning som snabbt ledde tankarna till ”Pirates of the Carribean”. Jag ville inte ha en äventyrssaga a la Alice i underlandet, Narnia, Guldkompassen eller Den oändliga historien. Jag vill ha en rå, mörk, mystisk men ändå varm fantasy-skildring av ett krigshärjat land på upploppen till ett inbördeskrig skapat av magiska krafter och slitningar. Jag bad till gudarna om att få tillbaka den känsla som första boken lyckats leverera, med: mystiska element och detaljer snarare än överdrivet fantasifullt, en historia med naturtrogna och älskvärda karaktärer, spänningar (i flera bemärkelser) som känns långt ner i maggropen.. Och mina böner blev tillslut hörda – Tack och lov! Ungefär 1/4 in i boken började den äntligen gripa tag i mig.. Och det hårt!

När denna känsla äntligen återvänt och etsat sig fast, lyckades denna bok både förföra och överraska! Jag fick precis det jag hoppades på och som jag vill att en uppföljare i en suverän fantasy-serie ska leverera.

Denna bok presenterar dessutom ett par nya karaktärer som är helt fantastiska att få lära känna och forsätter att spela på frågor om vem som egentligen är att lita på. Den fortsätter även att locka fram tankar kring godhet vs ondska, hanterar delikata problem som; vilka handlingar och tankar som är av självisk vs osjälvisk natur och om det finns någon gräns dem emellan?
Leigh Bardugo lyckas i denna bok skapa riktiga karaktärer med riktiga problem. Jag har läst en hel del andra recensioner på Goodreads som klagat på Mals utveckling i boken, medan jag däremot tycker att den är suverän! Det är en riktigt bra beskrivning av en riktig människa, med egna behov och känslor som inte alltid behöver kretsa kring vad vår huvudkaraktär vill och känner. Inte skulle väl heller jag vara så glad i att bara leva efter och följa en annan människas drömmar och mål i livet och försaka allt som jag själv har som ambition, oavsett hur mycket jag älskar den personen. Jag tycker att Leigh Bardugo lyckas fånga dessa tankar och känslor väldigt väl.

Jag vill inte slitas från dessa människor och jag kommer på mig själv med att önska att jag levde i denna värld, vilket är supermärkligt eftersom det verkar helt fruktansvärt att leva under dessa förhållanden och under denna tyranni.
När jag väl kommit fram till den sista sidan i boken så måste jag läsa om den två gånger. Inte för att den är alldeles extra bra, utan enbart för att jag inte vill lämna historien. Jag vill inte att denna fantasi ska ta slut. Nu väntar jag på att ett paket med den tredje boken i serien ska dimpa ner i min brevlåda.

Denna bok startade på en fyra i betyg, men växlade snabbt upp och får en självklar betyg-hjarta-5 i betyg. Det är en lyckad uppföljare som väl hänger på och spelar i samma liga som första boken ”Shadow and Bone”.

/ Bokmästarinnan

Annonser

En reaktion på ”Siege and Storm (bok 2)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s