Six of crows (bok 1)

six of crows
TITEL: Six of crows
SVENSK TITEL: Högt spel
FÖRFATTARE: Leigh Bardugo
FRÅN: 2015
BOK: 1
SERIE: Six of crows

 

HANDLING

Ketterdam: en livlig knutpunkt för den internationella handeln där allt kan fås för rätt pris – och ingen vet det bättre än det kriminella underbarnet Kaz Brekker. Kaz erbjuds en chans att genomföra ett dödligt uppdrag som kan göra honom rik bortom hans vildaste drömmar. Men han kan inte genomföra det ensam …

En fånge med en törst för hämnd.

En skarpskytt som aldrig kan motstå en vadslagning.

En rymling med ett privilegierat förflutet.

En spion som även kallas Wraith.

En Hjärtrenderare som använder sin magi för att överleva slummen.

En tjuv med en gåva för osannolika rymningar.

Kaz gäng är troligtvis de enda som står mellan världen och dess förintelse – om de inte dödar varandra först.

(Översatt från Goodreads)

 

OMDÖME (läst på engelska)

Detta är massiv läsning. Jag började för några veckor sedan, har läst den i omgångar, men blev inte klar för än igår. Tilläggas bör att jag har haft flera böcker pågående samtidigt och att det inte beror på bokens innehåll som har gjort att det dröjt. Men, visst är den massiv. Det är både bokens positiva sida och dess negativa.

För att hålla hela den negativa sidan kort, börjar jag med den. Missförstå mig rätt, jag älskar hela den här boken, men jag måste erkänna att den stundvis tappade bort mig. Den innehöll så mycket att man verkligen behövde koncentrera sig för att förstå vad som egentligen pågick. Ingen slö-läsning här inte. Boken varvar mellan dåtid och nutid, olika ”Point of views” och man måste hålla reda på många olika karaktärer, platser, namn och historier som pågår parallellt. Utöver allt detta, har vi ett komplicerat uppdrag som ligger i fokus för berättelsen. Ett uppdrag som ibland blev så komplicerat att jag tappade bort många av de viktigt detaljerna.

Men detta är inte enbart en historia om ett uppdrag/ett äventyr. Det är främst historier om människor, om vänskap, om kärlek och om svek. Det är karaktärerna som gör boken, dess relationer till varandra och deras historier som påverkat hur de har kommit till att bli den de är. Alla karaktärer bär på historier om svek och en längtan efter upprättelse (eller snarare ett begär). Det är sällan man läser (fantasy-) böcker som har så gedigna personporträtt, som fascinerar utan att romantisera. Alla karaktärer är älskvärda i sina brister. Deras vänskap så skör och så stark på samma gång. Det är helt enkelt fantastiskt att läsa om!

Jag vill även ge Leigh Bardugo beröm för hennes språk.. Jag älskar de rappa och knivskarpa kommentarer som gör karaktärerna till de briljanta, smarta varelser som de är. De är humoristiska, men aldrig löjliga. De är smarta, men med en ständig glimt i ögat. Språket bidrar oerhört mycket till dynamiken mellan karaktärerna, förstärker känslan för deras relationer – hur de alltid har ett sarkastiskt svar på tal och hur de genom detta håller varandra på armlängds avstånd samtidigt som det förstärker deras gemenskap.
Briljant!

Boken får utan tvekan betyg-hjarta-4 i betyg. Det är en riktigt gedigen, stark och genomarbetad bok, men dock med vissa brister i detaljerna (allt känns inte alltid logiskt). Jag rekommenderar dig att ge den tid, för det behöver den innan karaktärerna blir så fastetsade i dig att du inte kan släcka sänglampan och låta dem vila till dagen därpå. Men samtidigt som du behöver ge den tid, så rekommenderar jag dig att inte dra ut på läsningen allt för mycket. Den tjänar bäst på streckläsning. Det var under mina streckläsningspartier som jag verkligen uppskattade dess djup och i pauserna mellan läsningarna som jag tappade bort känslan för den.

/ Bokmästarinnan

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s