The Assassin’s blade (Prequel)

assasins blade
Författare: Sarah J. Maas
Bok: Noveller 0.1-0.5 (prequel)
Från: 2014
Serie: Throne of Glass

 

HANDLING
Boken utspelar sig före första boken i Throne of Glass-serien. I The Assassin’s blade får vi följa Celaena Sartothien innan hon blev slav i Endoviers saltgruvor och till slut hamnade på palatset som kungen av Adarlans förkämpe. Vi får lära känna Celaenas första kärlek Sam, bekanta oss med piratkungen av Skull’s Bay, besöka de ökända lönnmördarna i den röda öknen och framförallt; lära känna Celeana som lönnmördare i Arobynn’s klan.
Boken innehåller novellerna: The Assassin and the Pirate Lord, The Assassin and the Healer, The Assassin and the Desert, The Assassin and the Underworld och The Assassin and the Empire.

 

OMDÖME (Läst på engelska)
OBS!! Finns vissa spoilers för Throne of Glass-serien.

Av någon anledning har jag dragit mig för att sätta igång med läsningen av denna novellsamling.. Nu kan jag önska att jag hade läst den tidigare, förslagsvis mellan böckerna A crown of midnight och Heir of fire (istället för efter den femte boken i serien), då denna novellsamling hänger väl samman med de två första böckerna. Celaena är ju trots allt den karaktär vi har fått lära känna i de två första böckerna, och inte den fé-drottning (Aelin) hon transformeras till i de senare böckerna i serien. Novellerna ger även bättre förståelse för vissa händelseförlopp som sker i boken Queen of shadows (bok 4) mellan Celaena och Arobynn. Vi får dessutom lära känna karaktärer som sedan dyker upp i boken Empire of storms (bok 5) och historien som leder upp till deras möte. Den informationen hade jag gärna haft inför läsningen av dessa två böcker.
Att kalla denna bok en novellsamling är att tänja aningen på definitionen. Novellerna binds väl samman med varandra och avlöser varandra i tid på ett behagligt sätt, vilket nästan gör boken till en helt vanlig roman. Det som drar ner betyget aningen är att jag inte helt kan slukas upp i berättelsen eftersom jag redan på många sätt vet vad som kommer att hända och hur det hela kommer att sluta. Ytterligare ett argument för att läsa denna tidigare än vad jag gjorde. Dock så förhindrar inte detta faktum att det ändå knyter sig i magen på vissa ställen. Man vet att det ofrånkomliga kommer att hända.. men att veta att det kommer, men inte när eller hur, skapar nästan en obehaglig spänning i kroppen.

Vissa noveller är bättre än andra, men alla tillför nya dimensioner till Throne of Glass-serien som helhet. Novellsamlingen får det samlade betyget: betyg-hjarta-4. Jag kanske inte hade den ultimata läsupplevelsen, men jag vet att de förtjänar ett högre betyg än min egna upplevelse.

/ Bokmästarinnan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s