Throne of Glass (bok 1)

Throne_of_Glass_UK
FÖRFATTARE: Sarah J. Maas
FRÅN: 2012
SVENSK TITEL: Glastronen (kommer 2016-03-11)

”You are remarkably judgmental.”
”What’s the point of having a mind if you don’t use it to make judgments?”
”What’s the point of having a heart if you don’t use it to spare others from the harsh judgments of your mind?”


HANDLING

Efter att ha avtjänat ett år av hårt arbete i saltgruvorna i Endovier för sina brott, blir 18-årige lönnmördaren Celaena Sardothien släpad inför kronprinsen. Prince Dorian erbjuder henne sin frihet på ett villkor: hon måste agera som hans förkämpe i en tävling för att hitta en ny kunglig lönnmördare. Hennes motståndare är tjuvar, mördare och krigare från hela riket, vardera sponsrad av en medlem av kungens råd. Om hon slår sina motståndare i en serie av elimineringar, kommer hon att tjäna riket i tre år och därefter beviljas sin frihet.

Celaena finner hennes träningspass med Kapten Westfall (Chaol), utmanande och spännande. Men saker blir än mer intressant när prinsen börjar visa intresse för henne …

Och till råga på det så dyker en av de andra tävlande upp död på slottet… snabbt följt av en annan.
Kan Celaena lista ut vem mördaren är innan hon själv blir ett offer? Henne sökande efter mördaren leder henne snart att upptäcka ett större öde för sig själv än hon möjligen kunde ha anat.
(Delvis översatt från Goodreads)

 

OMDÖME (Läst på engelska)

Jag är lite kluven inför att skriva ett omdöme av den här boken. Det finns mycket i den som är precis det jag letar efter när jag vill slukas upp i en episk fantasy historia, men det finns även en hel del saker som jag inte riktigt kan låtsas om att jag gillar.

Jag börjar med kritiken..
För det första så blir det lite svårt ibland att hänga med i skiftningarna av vems PoV man läser utifrån. Framförallt när det kommer till Celaena, Chaol och Dorian. Författaren gör dessutom förvirrande val i sitt berättarspråk när hon skriver en replik, för att sedan beskriva vad den andra personen i rummet gör under tiden, i samma mening. Då är det inte lätt alla gånger att veta vem som säger vad.
För det andra så har jag svårt för att läsa långa beskrivningar av karaktärernas utseende och – vad jag förstår det som att hon vill förmedla – enormt vackra kläder. Det blir så ytligt att jag ibland måste hoppa över långa partier för att inte kräkas. Det passar inte ihop med min bild av karaktärerna att de ska förhäxas till den grad av vackra utsmyckningar. Men jaja, det kan jag ju trots allt skita i att lägga någon vikt vid.

Okej… Nu till det roliga. Den här boken innehåller precis rätt mått av krypande spänning, hinder som vår huvudkaraktär måste överkomma, härliga karaktärer som är lätta att tycka om, onda karaktärer som skapar enormt obehag, tillsammans med en hel del magiska element. Jag älskar det! Det finns två hot i boken, dels tävlingen i sig, men även morden på deltagarna som sker i det fördolda. Det är så spännande ibland att jag fick rysningar längs ryggraden..
..Och kärlekshistorien/triangeldramat har hon även lyckats med riktigt bra! Det blir aldrig för mycket velande eller orationellt handlande, utan förblir trovärdigt genom hela boken. Ofta brukar man favorisera någon av kärleksobjekten (som ofta är rivaler), men i den här historien så lyckas författaren skapa en kärlek för båda. Jag gillar även extra mycket att det är lika mycket fokus på deras vänskap, som romantiken mellan dem och Celaena.

Detta är trots allt en bok, trots sina minussidor som jag skulle rekommendera till alla som vill läsa en  High fantasy-bok!
Den här boken startade som en trea i betyg, men klev så småningom upp och får betyg-hjarta-4 i betyg. När den väl fångade mig, så insåg jag att det var precis det här jag ville läsa.

/ Bokmästarinnan

Annonser