Uglies (bok 1)


TITEL: Uglies
FÖRFATTARE: Scott Westerfeld
FRÅN: 2005
BOK: 1
SERIE: Uglies

 

HANDLING

Tally håller på att fylla sexton år och hon kan inte vänta längre. Om bara några veckor kommer hon att få operationen som kommer att omvandla henne från en ful till en fantastiskt vacker. Som en vacker, blir hon förflyttad till ett högteknologiskt paradis där hennes enda jobb är att ha kul.

Men Tallys nya vän Shay är inte säker på att hon vill bli vacker. När Shay rymmer, erbjuder myndigheterna Tally ett val: hitta sin vän och återvända med henne, eller aldrig någonsin bli förvandlad till vacker. Men Tally upptäcker under sin resa en helt ny sida av den vackra världen – och den är inte alla gånger så vacker som hon trott..

 

OMDÖME (Ljudbok på engelska)

Jag måste ha i åtanke att denna redan skrevs år 2005, långt innan många andra böcker kommit ut i dystopi-genren, innan den alldeles exploderat och exploaterats.

Denna bok hade jag alldeles säkert uppskattat mer om jag läst den redan då den gavs ut och inte efter alla de tiotals-böcker jag nu läst inom genren.. För denna känns verkligen som en i mängden av alla de dystopier där ute som är väldigt lika varandra. Inget särskilt nytt under solen. En tjej som lever i en värld som tillsynes verkar vara det perfekta samhällssystemet, som ingen ifrågasätter. Flicka måste ge sig ut på en resa av någon anledning. Flicka upptäcker under resan människor som lever på andra sätt och börjar tvivla på det hon tidigare lärt sig. Flicka revolterar. Känns igen? Denna beskrivning kan nog sättas på ett hundratals böcker.

Så denna dystopi handlar om ett samhälle som är uppdelat efter att vara ful och att vara vacker, vilket absolut är en kommentar till det samhälle vi lever i idag. Detta bör en dystopi innehålla, en kritisk kommentar till vårt samhälle, vilket alltid är uppskattat. Jag kan tycka att många saker i boken blir väldigt förenklade, där jag hade önskat lite mer komplexitet och djup, men detta kanske är för mycket att begära av en helt vanlig YA-bok. Denna boken är enkel att läsa, flyter på, har ett bra tempo, men snärjer mig aldrig. Jag blir inte investerad.

Den är behaglig att läsa, men inte mycket mer än så.

Boken får något lägre än ett medelbetyg: , även om det är en stark tvåa. Som sagt, den kom ut redan år 2005, lite cred måste den få för det även om jag är snål i betyget.

/ Bokmästarinnan

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s