Under the never sky (bok 1)

under the never sky under the never sky
FÖRFATTARE: Veronica Rossi
FRÅN: 2011/2012
SERIE: Under the never sky
BOK: 1

 

HANDLING

Världar höll dem isär.
Ödet förde dem samman.

Aria har levt hela sitt liv i den skyddade kupolen Reverie. Hela hennes värld begränsas till dess utrymmen och hon har aldrig ens drömt om vad som ligger bortom dess dörrar. Så när hennes mamma försvinner, vet Aria att hennes chanser är extremt smala att ens överleva i den yttre ödemarken – känd som The Death Shop – tillräckligt länge för att finna henne. Om kannibaler inte fångar henne, kommer våldsamma elektrifierade energistormar att göra det. Aria har fått lära sig att själva luften hon andas kan döda henne.

Då möter Aria en utomstående som heter Perry. Han söker också efter någon. Han är vild – en vilde – men kan vara hennes bästa chans för att överleva. Perry behöver Arias hjälp också, hon ensam håller nyckeln till hans upprättelse. Motsatser på nästan alla sätt, måste Aria och Perry acceptera varandra för att överleva.

Om de kan överleva, är de varandras bästa hopp för att finna svar.

 

OMDÖME (Ljudbok på engelska)

Den här boken kan jag bäst beskriva som en behaglig läsning. Den har lagom mycket beskrivningar av världen så att man får tydliga bilder men som samtidigt är tillräckligt komplex för att intressera en. Den innehåller ett lagom mått av romantik som sakta växer fram så att man hinner investera i karaktärerna innan det börjar rullas runt. Den innehåller en bra balans mellan att vara en karaktärsdriven och en handlingsdriven bok. Rena karaktärsdrivna böcker fokuserar på människorna och relationerna men kan ofta sakna lite mer spänning och action, medan överdrivet handlingsdrivna böcker ofta saknar karaktärer att knyta an till.

Världen som boken utspelar sig i är en postapokalyptisk framtidsversion av vår värld där människor låst in sig i stora kupoler för att isolera sig från den förgiftade miljön utanför. I dessa kupoler har man istället skapat oändligt många virtuella världar för at ge sken av att man är fri att röra sig hur man vill. Men som en konsekvens av isoleringen har man även raderat oönskade egenskaper hos människorna. Varför behöva känna rädsla eller hat, när det inte finns något som hotar en?
Utanför dessa kupoler finner man däremot ett laglöst land där människorna har organiserat sig i klaner, där det mesta handlar om att överleva, men även att leva.

I krocken mellan dessa två världar finner vi Aria och Perry (Peregrine), två karaktärer som tvingas utmana sin egen bild av världen de båda lever i. Två karaktärer som båda är älskvärda i sina egenskaper och i sina brister. Det är även befriande hur Veronica Rossi inte romantiserar romantiken i boken. Den sanna kärleken i all ära, men här lyckas hon skapa en fin balans mellan verklighet och drömmar.

Boken får en stark betyg-hjarta-3 i betyg. Ibland är den till och med uppe och snuddar vid en fyra i betyg, men landar trots allt på en trea för att den aldrig egentligen utmanar mig som läsare. Boken är behaglig, men är den särskilt minnesvärd?

/ Bokmästarinnan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s