Vampire Academy (bok 1)

vampire academy
FÖRFATTARE: Richelle Mead
FRÅN: 2007
SERIE: Vampire Academy
SVENSK TITEL: Törst

 

HANDLING
S:t Vladimirs skola är inte en vanlig internatskola. Den är ensligt belägen i Montana och alla elever är mer eller mindre vampyrer. Rose Hathaway är halvvampyr, en dhampir. Hennes uppgift är att vara livvakt åt sin bästa vän, den jämnåriga vampyrprinsessan Lissa. Och det behövs. Lissa har nämligen en väldigt unik förmåga som många vill dra fördel av. Eller döda henne för.
Men en hel del är också precis som på vilken skola som helst: vilda fester, intriger, skvaller, svartsjuka och kärlek finns också bland vampyrtonåringar.
(Från Bokus)

 

OMDÖME (Läst på engelska)
Bättre sent än aldrig. Jag har tänkt läsa den här serien ett tag nu, men av någon anledning aldrig kommit till skott. Tror att det har varit hela den här skolmiljö-grejen som har avskräckt mig. Men nu kände jag för första gången på länge att jag saknade lite internatintriger och klassiska vampyrkaraktärer. Så jag köpte hela boxen. Jo då så att.. Nu måste jag ju läsa hela serien. Allt annat vore en skam mot min bokhylla.

Jag har faktiskt inte jättemycket att säga om första boken i serien. Jag har sedan tidigare sett den halvtaskiga filmatiseringen så inget var direkt någon nyhet.
Man får precis vad man förväntar sig… Gymnasieintriger, gymnasieintriger och ja, mer gymnasieintriger. Plus lite hård träning för att bli den bästa vampyrbeskyddaren och en del trevande förälskelser. Inget fel på det.
Jag kan både gilla och ha svårt för vår huvudkaraktär Rose, som äger bokens PoV. Hon är förvånansvärt kaxig, men också ofta väldigt barnslig. Jag kan känna igen vissa delar från gymnasietiden och känslan av att vara vuxen men med en något kaotisk tillvaro, i ett ständigt socialt spel.. Men kanske ännu mer påminner det om det omtumlande högstadiet. Har du gladeligen lämnat skoltiden bakom dig och inte är särskilt intresserad av göra en resa tillbaka i tiden, är den här boken inget för dig.

Det jag kan uppskatta är bokens större fokus på vänskap, snarare än en kärleksrelation, vilket är lite befriande när det kommer till Young Adult-böcker i den här miljön.
Själva händelseutvecklingen, förutom de vardagliga intrigerna, är något intetsägande i första boken. Visst är det spännande ibland, men det är ingen komplex historia man får ta del av. Men det gör heller inte så mycket.

Det är en helt okej bok, om man har helt rätt förväntningar på vad man ska få. Man får varken mer eller mindre. Troligtvis utvecklar sig serien genom de sex böckerna till en mer komplex historia och man får ett starkare band till karaktärerna, det är mycket möjligt, men den här boken får ett försiktigt betyg på en mycket svag betyg-hjarta-3.

/ Bokmästarinnan

Annonser

4 reaktioner på ”Vampire Academy (bok 1)

  1. Tyckte också första boken var lite sådär, men fortsatte för den ändå var underhållande och lättläst. Men jag tycker det blev mycket bättre i bok tre och framåt, så hoppas du fortsätter läsa serien och tycker om den! :3

    Gilla

    • Skönt att höra, eftersom jag nu ändå sitter på hela boxen. Jag kommer absolut att ge det en chans. Jag hade en föraning (redan innan jag började läsa första boken) om att första boken skulle vara medelmåttig, men har även hört att det blir lite mer intressant längre fram i serien. Återstår att se..

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s