Urban Fantasy vs Paranormal Romance

Har varit lite kluven inför var den fina gränsen går (om det nu går någon) mellan en Urban Fantasy och en Paranormal Romance bok. Vet ju att Paranormal Romance också kan blandas med andra sub-genrer till Fantasy, men i detta fall var det en Urban Fantasy bok som det handlade om.

Så hittade jag den här fina förklaringen på Wikipedia (Du ser, ibland är det närmare än man tror) och tänkte dela med mig av denna lärdom till er som har kliat era huvuden i förvirring och legat vaken ändlösa nätter och grubblat. Misströsta ej, här kommer en ledtråd till gåtan:

“The two share 90% of their genre DNA. However,the main differences are 
this: Urban fantasy focuses on an issue outsideof a romantic relationship
between two characters. Paranormal romance focuses on a romantic 
relationship between two characters and how outside forces affect that 
relationship. The best litmus test to determineif a story is urban fantasy
or paranormal romance is to ask the following question: 'If the romance 
between Character A and Character B were removed, would the plot still 
stand as a viable storyline?' If the answer is 'yes,' chances are good 
it's urban fantasy. If the answer is 'no,' it'smost likely paranormal 
romance.”

Citat av Jeannie Holmes, från Wikipedia.


/ Bokmästarinnan

En reaktion på ”Urban Fantasy vs Paranormal Romance

  1. Så vad säger ni… Är Mortal Instruments främst en Urban Fantasy eller Paranormal Romance? Skulle relationen mellan Jace och Clary kunna bytas ut till en vänskaps- eller syskonrelation och att historien i stort ändå skulle kunna vara legitim? Tänker att det är lite olika i de olika böckerna, men som serie? Är handlingen viktigare eller relationen? Är handlingen relationen? Och handlar böckerna i huvudsak om hur utomstående krafter påverkar/motarbetar relationen?
    Min första tanke är att jag inte kategoriserar Mortal Instruments-serien med andra serier så som Twilight, som uppenbart är Paranormal Romance, men och andra sidan.. Är inte kärleksrelationen vital för historien? Finns det knappt några YA böcker isf som inte är en Paranormal Romance?

    Gilla

Lämna en kommentar